Град Бањалука даровао плацеве, УНДП гради куће

Весна Поповић
Град Бањалука даровао плацеве, УНДП гради куће

Бањалука - Нови кров над главом у насељу Куљани по принципу "кључ у руке" ускоро би требало да добије шест породица чији су домови уништени у поплавама 2014. године. Збрињавање пострадалих је заједничка брига града и Развојног програма Уједињених нација (УНДП).

Први корак је направљен у петак када је замјеник градоначелника Срђан Амиџић потписао у име града уговоре о додјели плацева без накнаде за пет корисника док ће, док  за шестог бити потписан накнадно.

- Град тим породицама бесплатно додјељује локацију у Куљанима на којој  ће бити изграђени њихови нови домови а по завршетку изградње куће ће бити у њиховом власништву. Потписивањем ових уговора стекли су се услови за издавање грађевинских дозвола - нагласио је Амиџић.

Подсјетио је да је у сарадњи са Фондом солидарности за обнову РС и УНДП-ом, преузето спровођење пројекта са циљем изналажења рјешења за трајно стамбено збрињавање породица чији су домови уништени у клизиштима и поплавама.

- Избор корисника урадио је град према критеријумима које је утврдио и потврдио УНДП - казао је Амиџић.

Објаснио је да се град обавезао  да обезбиједи земљиште без накнаде за изградњу са комплетном комуналном инфраструктуром.

- Наша обавеза је и да осигурамо 30.000 КМ, за изградњу темеља, 5.000 КМ по објекту и све дозволе и одобрења за градњу - казао је Амиџић.

Навео је да је ће друге стране, УНДП финансирати изградњу кућа, обезбиједити пројектну документацију те да су  одговорни за избор извођача радова и пројектанта.

Према ранијим информацијама из УНДП-а за изградњу шест објеката је планирано 325.000 КМ. Како су тада образложили већ је све припремљено, пројектна документација, одабран је извођача радова и надзорни орган.

Објекти ће бити изграђени по принципу "кључ у руке" а  величина ће зависити од броја чланова домаћинства. Планирано је да куће буду опремљене системом централног гријања у комбинацији са соларним колекторима. 

На подручју града утрошено је више од четири милиона КМ на санацију штета узрокованих поплавама, кроз програме које је имплементирао УНДП. Новац је уложен у обнову кућа, реконструкцију и опремање јавних објеката, те економски опоравак поплављених домаћинстава и привредника.

Штета

Поплаве из маја и августа 2014. године су у Бањалуци направиле штету од 74,3 милиона КМ. Од те цифре на мајске се односи 67,4 милиона марака, од којих је штета на имовини грађана  21,5 милиона КМ.

Штета од бујичних поплава у августу исте године је процијењена на 6,94 милиона КМ, од чега се 1,8 милиона КМ односи на штету коју су поплаве причиниле домаћинствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана