Гомиле смећа иза неодговорних путника у градским аутобусима

Невена Бунић
Гомиле смећа иза неодговорних путника у градским аутобусима

Бањалука - Залијепљене жваке на сједиштима, просута храна, графити нацртани фломастерима и уништена сједишта само су дио призора у градским аутобусима који остају послије несавјесних појединаца.

Превозници тврде да чистачи који су задужени за одржавање хигијене у возилима имају пуне руке посла и да сваког дана изнесу огромну количину разног смећа.

- Аутобуси свакодневно иду кроз такозвану дневну његу, гдје пролазе преглед техничке исправности, унутрашње и спољашње чишћење и прање. То и закон налаже. У унутрашњости користимо хемијска средства за дезинфекцију и то на свим површинама, од рукохвата, управљачке опреме до прозора и подова. Ти послови се раде увече и тада радници изнесу велике количине отпада. Генерално чишћење се обавља једном седмично, а дубинско прање тапацираних површина по потреби - рекао је директор "Аутопревоза" Дејан Мијић.

Истиче да је проблем у вези са хигијеном аутобуса јавног превоза то што неодговорни појединци свакодневно прљају и оштећују аутобусе.

- Ма колико ми чистили, увијек има оних који их поново запрљају. Остатке хране бацају на под или их остављају на сједишту. На "репертоару" за одбацивање су им и празне боце од сокова, папирнате марамице, омоти слаткиша, аутобуске карте... Велики проблем је и када маркером ишарају аутобус. То се тешко може опрати - казао је Мијић.

Директор "Бочац турса" Слободанка Марчета потврдила је да се чишћење обавља свакодневно.

- Све се пере, и завјесе и сједишта, а нарочито у аутобусима на приградским линијама. Залијепљене жваке су посебан проблем. Издвајамо доста средстава за одржавање хигијене - казала је Марчета.

У "Павловић турсу" кажу да су за послове чишћења задужили шест радника.

- Редовно перемо све површине, од ручки до подова. Нисам сигуран каква конкретно средства се користе, то знају запослени - рекао је директор "Павловић турса" Радован Павловић.

Мјештанка Старчевице Софија Попадић каже да приликом вожње у аутобусима избјегава да додирује ручке и рукохвате.

- Знам да се чисте, али не желим да ризикујем, поготово у овим топлијим данима када се сви зноје. Примијетила сам да по поду често има блата, а и разне амбалаже од хране - казала је Попадићева.

Правила

У Одлуци о јавном превозу лица и ствари стоји да је путник који оштети или запрља возило дужан да надокнади штету. Ако путник одбије да плати, дужан је да возачу пружи тачне податке о свом идентитету.

- Путници не смију пушити у возилу, бацати отпатке или на други начин загађивати или уништавати аутобус. Возач је дужан опоменути путника који крши правила, а ако и поред опомене путник изврши коју од наведених радњи, возач ће позвати путника да напусти возило - наводи се у одлуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана