Годишњи одмори и саобраћајке отањили залихе крви

Катарина Шапоња
Годишњи одмори и саобраћајке отањили залихе крви

БАЊАЛУКА - Због годишњих одмора и распуста, те учесталијих саобраћајних несрећа и овог љета залихе крви су мање, због чега ће Завод за трансфузијску медицину РС и Градска организација Црвеног крста током јула и августа организовати акције добровољног даривања те драгоцјене течности.

Шефица Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину РС Веселка Ћејић каже да се за предстојећи период припремају кроз организовање акција са МУП-ом РС крајем мјесеца на подручју цијеле Републике,  као и акцијом у организацији Удружења добровољних давалаца крви на подручју града.

- Љети се иначе одазива мањи број давалаца због годишњих одмора и љетног распуста, док су, с друге стране, потребе повећане због учесталијих саобраћајних несрећа - казала је Ћејићева.

Залихе крви у Заводу за трансфузијску медицину тренутно су задовољавајуће, истакла је она, али то увијек зависи од појединачних потреба пацијената.

- Према захтјевима које добијамо из болница, највећа потреба је за крвним групама 0 и А, па су стога и њихове залихе најмање - рекла је Ћејићева и додала да се те потребе свакодневно мијењају.

Према њеним ријечима, важно је истаћи да је рок употребе крви кратак, а посебно њених одређених компоненти као што су тромбоцити, те је зато залихе стално потребно обнављати.

- Грађани могу сваки дан да дођу у најближу трансфузиолошку службу или да се прикључе добровољним акцијама - истакла је она.

Наглашава да добровољни давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година, а крв не треба да дају они који примају терапију или имају акутну или хроничну болест.

- У нашој популацији је најзаступљенија крвна група А позитивна, која је око 35 одсто, док најмању заступљеност има АБ негативна крвна група, око 1,5 одсто - појаснила је Ћејићева и додала како су и залихе њихове крви попуњене сразмјерно присутности одређених крвних група у нашој популацији.

Секретар Црвеног крста Бањалука Жељкица Илић истакла је да, са Активом добровољних давалаца који функционише при њиховој организацији, имају три акције добровољног давања крви годишње.

- Планирана је акција  5. августа која се спроводи у просторијама Црвеног крста - појаснила је Илићева.

Сљедећа акција, како каже, планирана је за септембар у сарадњи са ученицима завршних разреда средњих школа, а која се редовно одржава сваке године. 

Планови

Жељкица Илић је истакла да је до краја године планирано обиљежавање Свјетског дана прве помоћи, Недјеље борбе против туберкулозе, Недјеље дјетета, Међународног дана волонтера, те Недјеље солидарности и Недјеље на упозорење на опасност од мина.

- У септембру имамо и државно такмичење из прве помоћи, гдје су екипе из Бањалуке освојиле прва мјеста на републичком такмичењу и пласирале се на државно. Организоваћемо и два квиза за основне школе: “Квиз о познавању покрета Црвеног крста” и квиз “Мисли мине” - рекла је Илићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана