Годишњи концерт Ансамбла Веселин Маслеша: Обичаји јањског краја одушевили публику

Данијел Стоканић
Годишњи концерт Ансамбла Веселин Маслеша: Обичаји јањског краја одушевили публику

Бањалука - Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" побрао је аплаузе за све што су његови чланови приказали на сцени Народног позоришта РС, гдје су одржали годишњи концерт, а посебно за тачку "Збор у Јању".

Игром, пјесмом и обичајима бањалучки фолклораши приредили су у недјељу увече публици угођај за памћење. На концерту под називом "Коло писано ијекавицом", поред премијере "Збора у Јању", изведено је још девет кореографија из Републике Српске и БиХ.

Умјетнички руководилац ансамбла Горан Пупац није крио задовољство што су публици успјели дочарати дух и традицију, између осталог, и јањског краја.

- Прелијепе оригиналне јањске ношње дио су богатог фундуса "Маслеше". Трудили смо се да ова кореографија буде што досљеднија традиционалном облику извођења како бисмо на најбољи могући начин представили овај крај - рекао је Пупац.

Додао је да је поред широког националног репертоара игара из Србије и других дијелова бивше Југославије "Маслешин" приоритет чување традиције.

- "Маслеша" је једини ансамбл у граду и шире који у току године изведе четири концепцијски различита цјеловечерња концерта. Ове године се морамо похвалити великим концертом "Змијањски вез кроз генерације", који је одржан у дворани "Борик" пред 2.500 гледалаца, на ком је изведено највеће змијањско коло, које је на сцени одиграло 116 извођача - истакао је Пупац.

Члан овог ансамбла Јелена Андрић на овом концерту се представила у староградским играма, затим у играма из Јања и околине Озрена.

- Овације и громогласни аплауз публике са овог концерта је нешто што ћу памтити цијели живот. Такође, заувијек у сјећању ће ми остати и концерт од љетос, када смо играли пред неколико хиљада људи - рекла је Андрићева.

Срећу након врло успјешног концерта није крио ни Андреј Врховац, дугогодишњи члан овог ансамбла, који је наступао у неколико кола.

- Далеко највише смијеха код публике изазвала је шаљива игра из Прњавора, у којој сам био дјед, а ништа мање их није одушевило ни коло са Озрена - испричао је Врховац и додао да је, такође, ефектна била и игра "Чобан са Змијања".

На годишњем концерту наступило је укупно 78 чланова фолклорног ансамбла и оркестра АНИП "Веселин Маслеша".

Успјешна година

Горан Пупац је истакао да, када је у питању ансамбл "Веселин Маслеша", годину на измаку обиљежило је седамнаестодневно гостовање на фестивалу "Њорлд Данцес" у Португалији, као и промјена назива у Ансамбл народних игара и пјесама.

- Година иза нас је заиста била успјешна и поносни смо на све што смо урадили - нагласио је Пупац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана