Годишње »проспемо« 50 милиона кубика воде

Nezavisne.com
Годишње »проспемо« 50 милиона кубика воде

Бањалука - Губици у дистрибуцији воде у Републици Српској износе око 50 одсто или, када се "преточи" у литре, око 50 милиона кубних метара воде у једној години се распе због старих и дотрајалих система, лоше координације између надлежних и непостојања адекватне опреме.

Показала је то ревизија учинка коју је урадила Главна служба за ревизију јавног сектора РС, а којом је обухваћен период од 2011. до 2014 године.

Да ствар буде гора, негативан тренд се и даље наставља, а дистрибутивни губици се и даље повећавају, показује овај документ.

Да је губитак половине произведене воде и више него страшан, показује податак да је економски исплатива и прихватљива варијанта, по документима и стандардима, да иде највише до 20 одсто од укупне количине.

Подаци из развијенијих европских земаља показују да се дистрибутивни губици у испоруци воде крећу од седам до десет одсто, што само још једном показује колико је у РС "расипништво" када је извор живота у питању.

Иначе, ревизори су анализом обухватили сва већа предузећа која се баве испоруком воде у РС, гдје само водовод у Бањалуци има мање губитке од просјека, и то око 40 одсто.

Из бањалучког водовода су навели да су по пријему ревизорског извјештаја имали одређене примједбе на дио садржаја, али да је у суштини све тачно.

"Губици до 20 одсто јесу оптимални, али никада није направљена анализа на државном нивоу да видимо шта би се требало урадити да се дође до тог броја. Имамо неки интерни план како бисмо ријешили овај проблем на нивоу града, а то је замјена дотрајале мреже на годишњем нивоу од око 16 километара цјевовода, што је око два одсто укупне дужине, што би коштало око два милиона марака. Нажалост, за тако нешто нам требају вријеме и паре, којих нема, а могле би се наћи на више начина, рецимо поскупљењем, по којем би метар кубни износио 0,25КМ, неким кредитом или из буџета Владе", казала је Бранка Трнинић, директорица "Водовода" Бањалука.

Најчешћи узроци овако драматичног губитка воде, како се наводи у ревизији, јесу старост мреже и цурење под земљом, велики број кварова и недостатак опреме за детекцију истих.

У извјештају стоји да губици воде имају значајне посљедице по саму одрживост водоводних предузећа, али и друге посљедице на водоводне системе. Такође губици воде у значајној мјери утичу на цијену воде по јединици производа, али и продајну цијену, а техничке посљедице цурења воде доводе до прекида у водоснабдијевању, прекида у напајању, али и здравствених ризика због могућности мијешања са отпадним водама и другим тварима.

Ревизија се дотакла и нерада локалних самоуправа које су само допринијеле проблему.

"У РС нису обезбијеђени основни услови за потребе оперативног управљања водоводним системима и губицима воде, који су били дефинисани стратешким актима власти РС. У потпуности нису успостављена стална мјерења на водоводним системима, није формирана економска цијена воде и успостављен водопривредни и информациони систем. Није у потпуности ријешено питање власништва над водоводном инфраструктуром инвестиционог одржавања водоводне инфраструктуре и капиталних инвестиција.

Локалне управе одобравају или не одобравају повећања промјене цијене воде без адекватне документације, а цијене воде су различите зависно од категорије потрошача и ако нема економског оправдања за таквим разликама", стоји у извјештају.

Ревизори су на крају закључили да, како би се обезбиједило снабдијевање водом становништва у РС, те како не бисмо остали без пијаће воде у будућности, од изузетног је значаја добро управљање водоводним системима, од којих је најважније смањити губитке воде.

Факти

Покривеност јавним сервисом водоснабдијевања у урбаним срединама је око 87 одсто становништва.

Од укупног броја становника у РС, око 40 одсто је прикључено на водоводне системе градских/општинских центара, око 12 одсто је прикључено на водоводне системе мјесних заједница, а око 40 одсто становништва снабдијева се водом из индивидуалних бунара или извора.

Дакле, организовано се водом снабдијева око 60 одсто становника Српске.

Укупна дужина водоводне мреже у РС је 6.697 километара, од тога дужина главног водовода је 1.353 километра, док је дужина разводне мреже око 5.344 километра у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана