Глигорић: Вртићи морају бити бесплатни

Срна
Глигорић: Вртићи морају бити бесплатни

БАЊАЛУКА - Социјалистичка партија Српске (СПС) сматра да је у Бањалуци потребно системски ријешити питање вртића, а не привременим субвенцијама које не дају дугорочне резултате, рекао је данас предсједник Градског одбора СПС-а Бањалука Саша Глигорић.

У саопштењу из ове странке наведено је да су субвенције у пракси често доносиле краткорочне олакшице, али дугорочно наносе више штете него користи.

"То се јасно види на примјеру субвенција приватним вртићима. Давањем субвенција приватним вртићима дошло је до енормног повећања цијена услуга, које наши грађани више не могу да прате. Субвенције су искључиво погодовале власницима тих установа", рекао је Глигорић.

Он је додао да чим је најављено повећање субвенција, неки приватни вртићи су подигли своје цијене.

Из СПС-а су поручили да би трајно рјешење проблема била изградња нових градских вртића.

Боравак у вртићу поскупљује за 100 КМ!

"Град Бањалука мора инвестирати у изградњу најмање три нова државна вртића, која ће омогућити приступачне и квалитетне услове за боравак дјеце. Изградња ових вртића не само да ће смањити притисак на родитеље, већ ће и обезбиједити стабилнији и дугорочнији оквир за предшколско образовање у нашем граду", поручио је Глигорић.

У саопштењу је наведено да је СПС против било каквог поскупљења у приватним и јавним вртићима, да повећање цијена директно погађа родитеље и отежава им свакодневни живот, што је неприхватљиво.

Из ове странке су поручили да сви вртићи треба да буду бесплатни, јер дјеца не смију бити трошак, већ понос Бањалуке.

"Вјерујемо да бесплатно предшколско образовање представља кључни корак ка друштвеном напретку и једнаким могућностима за сву дјецу. Позивамо градску администрацију да престане са привременим мјерама које погодују искључиво власницима приватних вртића и да се фокусира на системска рјешења која ће олакшати живот нашим грађанима. Изградња нових градских вртића је кључни корак ка постизању овог циља", закључио је Глигорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана