“Глас Српске” уручио значајну донацију: Вриједним књигама обрадовали кориснике Геронтолошког центра

Јана Кезић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У сусрет Сајму књиге и обиљежавању 80 година постојања наших дневних новина “Глас Српске” јуче је Јавној установи “Геронтолошки центар” Бањалука из своје богате колекције донирао око 150 књига разних жанрова, које ће бити доступне свим корисницима ове установе.

Руководилац Сајма књиге Петра Ивић истакла је да ће “Глас Српске” од 13. до 19. септембра ове године организовати 28. међународни Сајам књиге “Бањалука 2023” .

- У сусрет Сајму књиге и обиљежавању 80 година излажења наших дневних новина одлучили смо да посјетимо ЈУ “Геронтолошки центар” и уручимо им већи број књига, различитог жанра - казала је Ивићева. Нагласила је да су се у око 150 књига нашла дјела наших књижевника, попут Даре Секулић, Ранка Павловића, Ранка Прерадовића, као и “Књига историја српског народа”, аутора Владимира Ћоровића, као прво издање издавача, тадашњег “Гласа српског”.

- Станари Геронтолошког центра, захваљујући поклону “Гласа Српске” моћи ће читати и романе Моме Капора. Надам се да ће станари Центра у септембру искористити прилику да организовано посјете и 28. међународни Сајам књиге, који се одржава у бањалучкој дворани “Борик” - рекла је Ивићева.

Тада ће, како каже, они имати прилику да се друже са књигама, али и познатим писцима који ће промовисати своја дјела на Сајму књиге.

Директор ЈУ “Геронтолошки центар” Бањалука Винко Лолић је “Гласу Српске” честитао значајан јубилеј, 80 година постојања, те је захвалио за донацију.

- За ово вријеме вашег постојања заиста сте много урадили на информисању и едукацији свих ваших читалаца. Хвала вашој кући што сте се сјетили Геронтолошког центра, са којим иначе ваши новинари сјајно сарађују и дају праве информације у етер. Посебно хвала за ове драгоцјене поклоне које сте донијели - рекао је Лолић. Додао је да ће ове књиге “Гласа Српске” њиховим корисницима, којих у овом моменту има 325, учинити боравак у Центру много љепшим и интересантнијим.

Радни терапеут у овом центру Мирјана Јанковић каже да су књиге главни извор занимације за многе кориснике, а посебно током кишних дана.

- С обзиром на то да међу корисницима имамо много просвјетних радника, директора школа и интелектуалаца, књиге су свакако нешто што их испуњава у тренуцима када нису у могућности да се нечим другим занимају - рекла је Јанковићева.

Андрић

Мирјана Јанковић казала је да корисници Геронтолошког центра веома воле да читају књиге домаћих писаца, а међу најчитанијима је Андрић.

- Белетристика је ипак омиљени жанр, а књиге подједнако воле да читају и мушкарци и жене. Ово је заиста један посебан поклон и нешто што ће обогатити нашу библиотеку те нешто што ће много значити нашим корисницима. Искрено хвала у име нас, али и наших корисника - казала је Јанковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана