Гајанин: Наставак подршке научним радницима

СРНА
Гајанин: Наставак подршке научним радницима

БАЊАЛУКА - Универзитет у Бањалуци организовао је данас конференцију награђених наставника и сарадника на којој је ректор Радослав Гајанин најавио наставак подршке за научне раднике који вриједно раде и постижу добре резултате.


Гајанин је захвалио наставницима и сарадницима за досадашње активности, а проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета Мирослав Малиновић навео је да су награде додијељене у три категорије, са новчаним фондом од 100.196 КМ.

Редовни професор Електротехничког факултета Чедомир Зељковић награђен је као први аутор рада објављеног у индексираном научном часопису, у којем се бави тематиком оптималног димензионисања система напајања за изоловане потрошаче.

"То су потрошачи који су удаљени од електроенергетске мреже, а типичан представник таквих потрошача је мобилна базна станица мобилне телефоније која је постављена негдје далеко", рекао је Зељковић и објаснио да је његов и задатак његовог тима био да кориснику пруже информацију о томе колико соларних панела да постави, односно која је снага вјетротурбине како би систем функционисао савршено са што мањим трошковима.

Међу награђенима је и декан Шумарског факултета Маријана Каповић Соломун која је поручила да су ове награде одличан подстицај за науку и научну продуктивност, саопштено је из Универзитета.

"Кроз научне радове заправо остварујемо сарадњу и са водећим свјетским универзитетима", истакла је Соломун.

Од ове године дио академске заједнице је и Марко Ромић, асистент на Правном факултету, који је рекао да је ова конференција прилика да о науци учи од најбољих који раде на њеном развоју.

У категорији награда које се односе на наставнике и сараднике ауторе научног рада објављеног у индексираном научном часопису награђено је њих 57, са укупним фондом награда у износу 88.296 КМ.

Када је ријеч о наградама наставницима и сарадницима Универзитета - руководиоцима, координаторима или учесницима међународних научноистраживачких пројекта - награђено је 17 пријављених са укупно 10.500 КМ, а у трећој категорији, која се односи на наставнике и сараднике координаторе или контакт особе "Еразмус плус" пројеката - Кључна акција два - Изградња капацитета, награђено је двоје са износом од 1.400 КМ.

Конференција је одржана у оквиру манифестација поводом обиљежавања 47 година успјешног рада и развоја Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана