Фудбалом против дискриминације

Сара Бојанић
Фудбалом против дискриминације

БАЊАЛУКА - У организацији "Даун синдром центра" и Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, данас је одржана утакмица "Фудбалом против стигме" у спортској дворани кампуса Универзитета у Бањалуци.

Дјевојке и момци из "Даун синдром центра" одмјерили су снаге на фудбалском терену са љекарима из УКЦ, а циљ овог догађаја је отклањање стигме и дискриминације особа са Дауновим синдромом, али и дискриминације жена.

Покровитељ утакмице био је генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић, који је рекао да су овакве манифестације врло значајне.

- На овом турниру резултат није битан. Резлтат и сврха ове утакмице треба да буде подизање свијести о равноправности особа са Дауновим синдромом - казао је Ђајић.

Истакао је да постоје многе организације које пружају подршку особама са Дауновим синдромом.

- Иако у Српској већ постоји Фонд за лијечење дјеце у иностранству, потребно је издвојити значајна средства да се обезбиједе стручњаци који ће радити са дјецом са Дауновим синдромом - рекао је Ђајић.

Додао је да овој дјеци треба пружити подршку да путују и да се друже са вршњацима, те да их друштво не посматра као маргинализовану групу.

Капитен једне екипе била је докторица Славица Зељковић, док је другу екипу предводила пјевачица Милица Павловић.

- Ова манифестација ће значајно помоћи да дјеца са Дауновим синдромом више не буду одбачена и занемарена - казала је Зељковићева.

Павловићева је нагласила да је важно да се пошаље порука да је дискриминација непотребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана