Фудбал ујединио "дјецу сунца"

Милош Васиљевић
Фудбал ујединио "дјецу сунца"

БАЊАЛУКА - Фудбал као најважнија споредна ствар на свијету спаја људе, а да то није само флоскула, потврдили су чланови Центра "Дајте нам шансу - Звјездице" на Међународном турниру у фудбалу који је недавно одржан на Кипру, гдје су осим Бањалучана учествовали и дјечаци из Турске, Казахстана и са Кипра.

Михаел Бурић, Далибор и Драган Јаковљевић окитили су се златом на такмичењу у фудбалу на плажи. Осим медаље, почетак љета ће за ове дјечаке са Дауновим синдромом остати у лијепом сјећању, јер су први пут имали прилику да лете авионом, али и због тога што су се дружили са вршњацима и упознали нове пријатеље.

Директорица Центра "Дајте нам шансу - Звјездице" Жељка Перишић Нинковић казала је за "Глас Српске" да су дјеца уживала на Кипру и да су још препуни утисака.

- Млади са Дауновим синдромом уживали су на Кипру, било им је толико лијепо да су пожељели да тамо и остану. Упознали су бројне вршњаке, другаре из других земаља са Дауновим синдромом, али и професионалне фудбалере из сјеверног дијела Кипра. Сам турнир био је инклузивног карактера што је важно за наше дјечаке - рекла је Перишић Нинковић.

Она додаје да је бањалучка екипа била сачињена од три члана те да су се припремали са терапеутима око два мјесеца, на полигонима и сензорном дворишту.

- Веома смо поносни на њих, они су веома вриједни момци, талентовани и имају одличну сарадњу са терапеутима. Циљ оваквих такмичења јесте укључивање дјеце у спортска такмичења и пружање једнаких могућности за све, чиме им пружамо подршку и помажемо им у њиховом развоју. Ово је одлична прилика и за терапеуте да размијене искуства у раду са колегама из других земаља - нагласила је Перишић Нинковић.

Са дјечацима на Кипру била је и педагог Јована Ђукић, која за "Глас Српске" каже да су дјеца уживала што и јесте био циљ, али су и видјели како живе њихови вршњаци у другим земљама.

- Они су играли фудбал са вршњацима са Дауновим синдромом, а ту су били и дјечаци који тренирају фудбал, па су заједно уживали у најважнијој споредној ствари на свијету. Поред тога, било је још доста корисних активности - казала је Ђукићева.

Према њеним ријечима, сваки дан научили су нешто ново.

- Садили смо стабло маслине као симбол мира између турског и грчког дијела Кипра. Посјетили смо и најстарију хуманитарну организацију код њих која постоји више од 450 година. Било је времена и за купање на мору, али и журке, уживали су пуним плућима - казала је она.

Лет

Како каже Жељка Перишић Нинковић, момци до сада нису имали прилику да путују авионом, што је код њих довело до узбуђења. И у томе су уживали, а пожељели су и да понове неку сличну манифестацију.

- Ово је њима био и први лет авионом из Сарајева за Истанбул, па за Кипар. Нису могли спавати од узбуђења, вратили су се срећни и задовољни, то нема цијену - рекла је Перишић Нинковић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана