Фрустрације лијече уништавањем жардинијера

Милош Васиљевић
Фрустрације лијече уништавањем жардинијера

БАЊАЛУКА - Вандализам у највећем граду Српске нема граница, а грађани су свакодневно свједоци уништавања комуналне опреме попут бетонских канти за смеће, цвјетних жардинијера, стубића за спречавање непрописног паркирања на тротоарима и зеленим површинама, клупа, саобраћајних знакова и контејнера.

Разбијене флаше након ноћних излазака, смеће поред Врбаса, али и све мања брига о екологији и заштити животне средине доводе савјесне грађане до проблема. Из Градске управе рекли су да је уништавање комуналне опреме све чешћа појава, а овај пут на мети несавјесних појединаца су заштитни стубићи који су постављени да би било спријечено непрописно паркирање.

- Након уништавања стубића несавјесни појединци помјерали су и бетонске кугле постављене на укрштању улица Војводе Радомира Путника и Николе Пашића, да би паркирали ауто на тротоар - рекли су у Градској управи.

Како су још навели, на поменутој локацији постављене су бетонске жардинијере, а о уништавању комуналне опреме обавијештен је и МУП Републике Српске.

- Град апелује на све суграђане да чувају заједничку имовину. Да би у што већој мјери било спријечено овакво дјеловање несавјесних појединаца, пооштрене су казне за вандализам и уништавање градске имовине - рекли су из Градске управе.

Грађани су згрожени како у посљедње вријеме влада некултура. Мјештанка из насеља Обилићево Марија Матић казала је за “Глас Српске” да је разочарана несавјесним грађанима, који на сваком ћошку бацају смеће, а не воде рачуна ни о зеленим површинама.

 - Имам унучад и забринута сам, а о понашању објесних појединаца сматрам да је сувишно и причати. Несавјесни возачи не воде рачуна ни о зеленилу, а не узимају у обзир ни то да је ту пуно дјеце. Мало водимо рачуна о зеленим површинама. Посебно након концерата бацају празне флаше по улици - рекла је Матићева.

Психолог Александар Милић рекао је да је иживљавање на комуналној опреми појединаца излазак из норми школског и породичног понашања.

- Такође у групама показују ко ће бити деструктивнији. Ради се о неуравнотеженим особама којима је оријентација супротно понашање од понашања већине грађана. На тај начин рјешавају своју фрустрираност и настоје да привуку пажњу. Ријеч је о млађим особама, али и групама, које попримају облике девијантног понашања - рекао је Милић.

Повећање казни

Из Градске управе казали су да је одлука о повећању новчаних казни за оштећење комуналне опреме са 100 КМ на распон од 1.000 до 3.000 КМ донесена на посљедњој сједници Скупштине града.

- Према тој одлуци казна за исписивање графита је драстично повећана и креће се до 3.000 КМ, док ће за уништавање градске имовине и комуналне опреме оне бити од 2.000 до 3.000 КМ - казали су из Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана