Фризер за псе све траженије занимање

Јана Кезић
Фризер за псе све траженије занимање

БАЊАЛУКА - Стилисти за кућне љубимце, грумери, све је популарније занимање у Бањалуци због чињенице да власници кућних љубимаца не жале новац како би њихов четвороножни пријатељ био здрав и његован.

То потврђују и у Центру за образовање одраслих гдје истичу да је програм обуке грумера један од нових курсева.

- У Бањалуци имамо доста полазника за овај курс. Једна група полазника је завршила обуку, док у новембру имамо двоје на обуци и троје пријављених - рекли су из овог центра.

Од објаве курса, како кажу, влада велико интересовање, а пријаве су стизале и из других градова у Српској.

- Полазници прођу обуку кроз 120 часова, а цијена курса је 1.850 КМ. Велики број пријава имамо и за курс за личну његу паса, гдје полазници не желе тиме да се баве, него да науче и знају како да поступају са својим псом - рекли су из центра.

Власник салона за његу кућних љубимаца “Александар” Александар Матић казао је за “Глас Српске” да у граду влада велико интересовање за грумингом.

- Са полазницима не радим групно предавање, осим када је ријеч о једнодневним семинарима које организујемо за власнике кућних љубимаца. На часовима радимо по принципу “један на један” уз договорене термине, како би се сваком посветила довољна пажња да научи - рекао је Матић.

Полазници на часовима, како каже, прво пролазе кроз теоријски дио, гдје уче о расама паса, фризурама те о алату који се користи.

- За сада су полазници већином младе дјевојке, које прије свега имају свијест и љубав према псима - казао је Матић.

У салоне за уљепшавање кућних љубимаца, како каже, обично долазе сталне муштерије, док са друге стране постоје и они који не воде толико рачуна, па љубимце доведу једном годишње.

- Док једни редовно брину о љубимцима, поједини доведу псе чисто да их избрију до голе коже и ријеше се обавезе - рекао је Матић, те додао да се у земљама у региону њези љубимаца придаје већи значај.

У фризерском салону за псе “Нола” за “Глас Српске” кажу да је у посљедње вријеме отворен велики број оваквих салона, па сматрају да је то подстакло људе да више размишљају и воде бригу о хигијени љубимаца.

- Код људи се у посљедње вријеме све више буди та свијест, али наравно постоје и они који не маре за то - рекли су у овом салону. Додали су да се цијене третмана крећу од  40 до 150 КМ.

- Цијене зависе од тога какав је пас и шта власник захтијева. Значајно је виша цијена ако је пас агресиван, јер то најчешће значи и да власник није много ажуран у бризи о свом љубимцу - казали су у “Ноли”.

Ветеринари

Ветеринари кажу да је шишање паса обавезно и наглашавају да се то не ради искључиво због уљепшавања, него прије свега због здравља. Ако се то не ради редовно, како кажу, може да дође до упала и болести проузроковане нехигијеном, а посебно су осјетљиви дијелови око очију и ушију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана