Французи спремили 50 милиона евра за колектор у Бањалуци

Весна Поповић
Французи спремили 50 милиона евра за колектор у Бањалуци

Бањалука - Привредници из Француске заинтересовани су за изградњу фабрике за пречишћавање отпадних вода и спремни су да у тај пројекат уложе 50 милиона евра. Жеља им је да инвестирају и у изградњу хотела.

Ово је јуче, након састанка са делегацијом из Француске у Градској управи, изјавио градоначелник Слободан Гаврановић.

- Група њихових техничких стручњака требало би да дође почетком јула да прегледа документацију за изградњу колекторског система и фабрике отпадних вода. За инвестирање имају спремних 50 милиона евра и то је за нас значајно - рекао је Гаврановић.

Када су у питању хотелски капацитети, објаснио је да је Французима представљена могућност за изградњу већег хотела у ужем дијелу града.

- Предложили смо да хотел буде у склопу тврђаве Кастел, односно у дијелу гдје је артиљеријска касарна, која би самим тим била и обновљена. Знамо да је тај простор мален за велики хотел, па смо Французима представили могућност добијања локације за још један хотел у ужем центру града - казао је Гаврановић.

Додао је да је договорено да у наредних десетак дана посредством подручне Привредне коморе доставе све потребне податке о процедурама и законским условима које морају испунити да би се ове компаније могле ангажовати на поменутим пројектима.

Представник Привредне коморе француске покрајине Валдоаз и предузећа "Интеграле" Кристоф Машар рекао је да је и раније био у посјети Бањалуци са више делегација француских предузетника.

- Град је прелијеп и интересантан за инвестирање. Жељели смо да на лицу мјеста видимо привредни потенцијал у Републици Српској и у Бањалуци, а постоји интересовање да улажемо на овим просторима - додао је Машар.

Казао је да су у разговору са градоначелником жељели да сазнају нешто више о ситуацији са отпадним водама и могућности градње хотела.

- Надамо се да ћемо ојачати пријатељство са Републиком Српском и Бањалуком, те да ћемо ускоро моћи и да потпишемо конкретан уговор - закључио је Машар.

Тврђава

Обнављање тврђаве Кастел подијељено је у девет цјелина. У априлу, за Дан града, озваничен је завршетак радова на цјелинама два и девет, укупне вриједности 9,1 милион КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана