Францускиња у Бањалуци истражује тајне подземног свијета

Jана Кезић
Францускиња у Бањалуци истражује тајне подземног свијета

БАЊАЛУКА - У Спелеолошком друштву “Понир” стартовала је нова спелео-школа, а ове сезоне пријавила су се само три полазника, по један из Бањалуке и Добоја те дјевојка из Француске која је дошла да студира у нашем граду.

Казали су ово за “Глас Српске” из Спелеолошког друштва “Понир” те додали да су пријаве за почетак обуке затворене.

- Полазница из Француске нашла нас је путем интернета. Када је контактирала с нама, сви смо били изненађени - рекли су у друштву. Како кажу, нови полазници упознали су се са техничком опремом у спелеологији.

- Након тога су “ускочили” у појас савладавши своја прва сидришта. Суботу и недјељу проводе радно на ужету, а већ од идућег викенда крећу на први терен, гдје ће упознати неке од тајни које крије мистични подземни свијет -  кажу у “Пониру”.

Код полазника, како кажу, увијек постоји извјесна доза страха, која је оправдана и очекивана.

- Природно је да страх постоји. Ако га нема, онда човјек зна и погријешити, али страх с временом и искуством попусти - рекли су у овом друштву.

Да би неко постао члан њиховог друштва, како кажу, треба да посједује ентузијазам и љубав према природи.

- Спелеологија је захтјевна, јер је потребно понијети сву опрему на терен, опремити спелеолошки објекат, сићи, нацртати и онда се вратити на полазну тачку - кажу из “Понира”. Додају да је цијена курса 150 КМ.

- У спелео-школи користимо атестирану ужад и опрему, али све има рок трајања па тако и опрема, која је већ прилично стара и неудобна - казали су у “Пониру” додајући да комплет за једног спелеолога кошта око 2.000 КМ, без цртачких комплета.

Кажу да истраживање јама и пећина не обављају само на подручју Бањалуке, него широм БиХ.

- Радили смо експедиције у Херцеговини, у Невесињу и Гацку, на Грмечу, у Босанском Петровцу, у Дрвару, Грахову и другим мјестима - наводе у друштву додајући да тренутно истражују пећину која је дубине најмање четири километра.

Објаснили су да је мали број полазника хронични проблем за спелеологију, јер овај спорт још није масован код нас.

- У клубу имамо само три стална члана. Други дођу, па убрзо одустану. Једноставно, не желе да излазе из зоне комфора - навели су из друштва.

Додали су да сарађују са колегама из Хрватске и Словеније.

- Код њих је спелеологија веома популарна и имају подршку институција - казали су у овом друштву.

Без подршке града

Спелеолошко друштво “Понир” постоји од давне 1984. године.

- Клуб је раније имао своје просторије у граду, а сада их нема. Посљедњих седам или осам година немамо никакву подршку града и сами се финансирамо. Воде нас само жеља и ентузијазам - рекли су у овом друштву додајући да љубав према природи и истраживањима желе да пренесу на млађе генерације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана