Фондација "Уз шампионе": Циљ - изградња тренинг центра за спортисте са инвалидитетом

Срна
Фондација "Уз шампионе": Циљ - изградња тренинг центра за спортисте са инвалидитетом

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је данас званично јавности представљена Фондација "Уз шампионе" која ће радити на побољшању услова за спортисте са инвалидитетом у оквиру чега је покренула акцију за изградњу спортског центра, односно дворане и пратеће инфраструктуре прилагођене спортистима са инвалидитетом.

Као први корак Фондација је званично започела кампању за прикупљање донација грађана у кутијама које ће бити постављене на што више мјеста широм у БиХ, те апеловала да то промовишу и подрже и медији и сви остали.


Предсједник Фондације Огњен Ранисавић рекао је на конференцији за новинаре да је од суштинске важности искорак који подразумијева да почне градња нове инфраструктуре.

"Имамо јако добре предиспозиције да будемо успјешни на свјетским и олимпијским такмичењима, али нас спутава мањак ресурса. Осим приступачности и услова, проблем је генерално доступност спортских дворана и обезбјеђивање термина за све спортисте, а посебно за спортисте са инвалидитетом", нагласио је Ранисавић.

Он је истакао да ће, осим иницијативе за изградњу инфраструктуре, радити на заступању спортиста, али и побољшању законодавства у овој области. Фондација ће се бавити и промоцијом вриједности и принципа инклузије и једнакости.

Члан Управног одбора Владо Шврака рекао је да Фондација жели да обезбиједи конкретну и директну подршку спортистима када је ријеч о потребној опреми и да позивају људе који имају слуха да помогну.

"Код нас у граду и околини нема приступачних дворана за спортисте са инвалидитетом. Циљ је да то промијенимо и мислим да то не би било тешко, нити технички проблематично. Такав спортски комплекс могли би да користе и валидни спортисти, али био био посебно прилагођен за особе са инвалидитетом", навео је Шврака, који је кошаркаш у Кошаркашком клубу инвалида "Врбас" из Бањалуке

Предсједник Скупштине Параолимпијског комитета БиХ Дарко Павлић изразио је наду да ће Фондација успјети.

"Нама је потребна мултифункционална дворана која би била доступа 24 часа свим спортистима, а поготово особама са инвалидитетом. Ми каскамо много, а ако желимо врхунске резултате, онда без сале, стручног кадра, тренинга и финансија, то није могуће", напоменуо је Павлић - стонотенисер у Стонотениском клубу инвалида "Врбас".

Предсједник Кошаркашког клуба инвалида "Козара" из Градишке Зоран Самарџић рекао је да би било добро да имају један центар у Бањалуци гдје би се сви окупљали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана