Фонд ПИО: Никада није одбијена сарадња ни са једном институцијом

Срна
Фонд ПИО: Никада није одбијена сарадња ни са једном институцијом

БИЈЕЉИНА - Фонд пензијско-инвалидског осигурања /ПИО/ Републике Српске саопштио је да никада није одбио сарадњу ни са једном институцијом, па тако ни са Градском управом Бањалука, чиме је одговорио на прозивке градског менаџера Бојана Кресојевића.

"Оштро демантујемо изјаву Кресојевића коју су пренијели поједини медији у којима наводи да Фонд ПИО одбија сарадњу на начн да не жели да исплати средства једнократне помоћи за пензионере града Бањалука", навели су из Фонда ПИО.

Фонд у саопштењу наводи да се у овом случају ради о томе да непознавање прописа и површност у раду желе приказати као одбијање сарадње.

"Једина истина је да су иоле погледали прописе да то што су од нас тражили и сами би видјели да је неспроводиво у складу са постојећом законском регулативом", наводи Фонд.

Из Фонда су подсјетили да су се представници руководства бањалучке филијале уредно одазвали на на састанак у Градској управи и саслушали захтјеве који се односе на исплату једнократне помоћи пензионерима коју је донијела Скупштина Града.

"Сагледавши захтјеве Фонд је одговорио да начин на који предлажу да се изврши исплата једнократне помоћи у складу са прописима није могућ", истакнуто је у саопштењу, те образложено да је Фонд буџетски корисник и не посједује свој рачун, те на тај начин не може ни примити уплату од Градске управе намијењену за једнократну исплату пензионерима.

Потом, додају, слиједи писмени захтјев да се доставе подаци са именом и презименом, адресом и текућим рачуном, на који је Фонд одговорио да су тражени подаци личне природе и да не могу дати базу података коју води и уређује искључиво Фонд.

Како су појаснили, ти подаци се могу уступити само истражним и правосудним органима у случају вођења истражног поступка против одређеног лица или групе лица.

"И поред неразумних захтјева који су исказивани од Градске управе, при томе показујући елементарно непознавање прописа о буџетском пословању, заштити личних података, не разликујући шта су повјерљиве информације, а шта лични подаци, Фонд је упознао Градско удружење пензионера Бањалука и Удружење пензионера Републике Српске да ћемо у интересу пензионера тражити начин како да се на задовољство свих ријеши овај проблем, а да се при томе не крше прописи", навели су из Фонда ПИО.

У саопштењу се додаје да је предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић 11. јануара контактирао Кабинет градоначелника тражећи састанак у овом удружењу коме би присуствовао и градоначелник на коме би се договорио модел исплате у што краћем року.

Фонд је, додају, исти дан из Удружења пензионера обавијештен да је Градоначелник на одмору до 20. јануара, те да се састанак може одржати тек у понедељак, 23. јануара.

Из Фонда су навели да бањалучким пензионерима не преостаје ништа друго већ да сачекају да се градоначелник врати са одмора и одазове састанку у Удружење пензионера Републике Српске, гдје ће директор Фонда ПИО у присуству предсједника Градског удружења пензионера предложити једини могући начин да се изврши исплата у складу са прописима.

Фонд напомиње да је и Скупштина града донијела одлуку да се исплати једнократна помоћ у висини од 100 КМ, а онда је то смањено на 60, те да се чини да се отеже са исплатом сагледавајући упућене захтјеве "Електропривреди" и Фонду који су неспроводиви на начин како то замишља Градска управа Бањалука.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана