Фискултура у сали само сан

Данијела Стоканић
Фискултура у сали само сан

Бањалука - Од укупно 11 друштвених средњих школа у граду њих пет, или готово половина, нема фискултурну салу. Како ствари стоје, неће их ни добити у овој години, па ће часови физичког васпитања у адекватним дворанама за велики број ђака остати само сан.

У Министарству просвјете и културе РС истичу да у сарадњи са Градском управом изналазе најбоље и најоптималније рјешење када је ријеч о питању извођења наставе физичког васпитања.

- Динамика даљих улагања у санацију и изградњу фискултурних дворана зависи од расположивог новца - рекли су у ресорном министарству.

Изградња фискултурних школских дворана није у плану ове године ни по програму заједничке комуналне потрошње града.

Ученици школа које немају фискултурну салу часове физичког васпитања најчешће одржавају у парковима, док неки од њих то чине у изнајмљеним салама, спојеним учионицама, због којих морају да препјешаче и до пола града.

Директор Грађевинске школе Љубан Бајић каже да имају ту срећу да је ова образовна установа поред парка "Младен Стојановић", који има све потребне справе, гдје ученици ове школе часове физичког васпитања могу нормално да одржавају.

- Када је лоше вријеме, нешто импровизујемо у школским просторијама, а када за то имамо услове, организујемо часове плеса, стони тенис... - рекао је Бајић.

Ништа боља ситуације није ни у Медицинској школи и у Школи ученика у привреди, јер њихови ученици морају да пјешаче и до 30 минута до изнајмљене сале на час физичког васпитања.

Ученица Медицинске школе, која није жељела да јој име буде објављено, каже да од школе, која је у кругу "Космоса" до Поликлинике, гдје се одржава час физичког васпитања, пјешаче и 20 минута.

- Најгоре нам је зими, када је хладно, па онако већ смрзнути уђемо у салу која нема гријање. Срећа па овај час имам само једном седмично - рекла је она.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Бањалука Кристина Мрђа је казала да чак и оне школе које имају фискултурну дворану немају довољно мјеста за све ученике.

- Рецимо, довољан капацитет нема Техничка школа, јер је много више ученика. Због тога у исто вријеме час физичког васпитања има по више одјељења. Нереално би било тражити другу салу, јер има школа које немају ниједну - рекла је Мрђа.

 

Основне школе

Из Министарства просвјете и културе РС истичу да све основне школе у Бањалуци имају адекватне дворане у којима се изводи настава физичког васпитања.

- Посљедња школа у којој је обновљена фискултурна дворана је ОШ "Јова Јовановић Змај", за коју су издвојене 174.000 марака - кажу у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана