Филолошки факултет обиљежио 15 година рада

СРНА
Филолошки факултет обиљежио 15 година рада

БАЊАЛУКА- Филолошки факултет Универзитета у Бањалуци обиљежио је данас 15 година успјешног рада, а према ријечима декана Биљане Бабић ова вискошколска установа остварила је завидне резултате.

Бабићева је истакла да су циљеви у наредном периоду да се задржи постојећи и повећа број студената, иновирају студијски програми, те да се младим снагама оснаже кадровске способности.

"Ове године 30 година постојања обиљежавају и катедре за српски језик и енглески језик и књижевност. Катедра за србистику пуних 30 година ради на пољу очувања националног идентитета", рекла је Бабићева новинарима.

Помоћник министра за високо образовање Српске Јелена Старчевић додала је да Министарство прати потребе и захтјеве високошколских установа.

Према њеним ријечима, синологија, један од студијских програма који се изучава на Филолошком факултету, проистекла је из геополитичких и друштвених веза које Српска има са иностранством, а нарочито са Кином.

"Министарство је препознало потребу заштите српског језика и књижевности, јер је за опстанак Српске важно да се посебно промовише упис на овај студијски програм, а то смо урадили кроз врсту стипеднија које додјељујемо", појаснила је Старчевићева.

Она је нагласила да се у договору са Филолошким факултетом и Филозофским факултетом са Пала разматра могућност да се одвоји изучавање језика од књижевности, чиме се доприноси дубљем научном приступу изучавања српског језика.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ће Универзитет наставити да подржава развој Филолошког факултета и подсјетио да се ова установа издваја по успјешној међународној сарадњи са бројним универзитетима широм свијета.

"На Филолошком факултету обезбјеђује се највећи удио размјене студената, наставника, сарадника, па и особља зато што се на њему изучавају сви свјетски језици, због чега је размјена олакшана", појаснио је Гајанин и навео да факултет публикује своја истраживања у међународним референтним часописима.

Директор Центра за стране језике и превођење на Филолошком факултету Бранко Црногорац рекао је да студенти на пракси проводе читав семестар, што је значајно.

Он је навео да је највећи дио свјетске баштине уткан у студијски програм англистике, који привлачи највећи број студената.

Директор Народне библиотеке "Невенка Станисављевић" из Костајнице Тамара Зрнић добитник је захвалнице за, како је навела, успјешну сарадњу са Филолошким факултетом.

На данашњој свечаности, Филолошки факултет додијелио је и плакете постхумно професору Драги Тешановићу, захвалнице за сарадњу су примили и Републички педагошки завод, те почасни конзул БиХ за Штајерску Јерг Хофрајтер.

Уручене су и награде у академској 2023/24. години најбољим студентима са студијских програма српског језика и књижевности, енглеског језика, њемачког језика, италијанског језика и руског и српског језика.

Филолошки факултет основан је 2009. године, а настао је издвајањем филолошких студијских програма из окриља Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

У оквиру Филолошког факултета изучавају се српски, енглески, њемачки, италијански, француски и руски језик, те синологија, а постоје и лекторати за чешки, словеначки и кинески језик.

У оквиру Филолошког факултета постоји и Центар за језике.

Факултет нуди и курсеве страних језика који су доступни, не само студентима, већ и свим пријатељима Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана