Фиксне субвенције доносе правичнију расподјелу

Весна Поповић
Фиксне субвенције доносе правичнију расподјелу

Бањалука - Појединачни износи субвенција за запошљавање и самозапошљавање, који се додјељују из буџета града у овој години, требало би да буду фиксни по стручним спремама, а не, као до сада, да зависе од висине просјечно исплаћене бруто плате у РС у претходној години.

Ове промјене доносе измјене и допуне Правилника о условима и начину остваривања субвенција, који би требало да се нађе на дневном реду Скупштине града 3. марта.

Тако ће послодавац који је запослио радника у трајању од најмање 24 мјесеца од дана добијања субвенције, за полуквалификованог, односно неквалификованог радника добити 3.000 КМ, за квалификованог 4.000 КМ, за квалификованог приправника 4.500 КМ, радника средње стручне спреме 5.000 КМ а за приправника са истом спремом 5.500 КМ. За радника са високом школском спремом тај износ ће бити 6.000 КМ, а за приправника са овом спремом 6.500 КМ. За радника са високом стручном спремом правилник предвиђа субвенције од 7.000 КМ, а за приправника са овом спремом 7.500 КМ.

Начелник Одјељења за привреду Раденко Комљеновић је "Гласу Српске" рекао да су промјене биле неопходне, јер су се дешавале велике разлике у исплатама субвенција, на примјер код неквалификованих радника и приправника ВСС.

- Према важећем правилнику, прописано је да се висина субвенције утврђује обрачунавањем у процентима просјечно исплаћене бруто плате у РС за претходну годину, а висина процента се разликује зависно од стручне спреме код запошљавања нових радника, па до врсте дјелатности код самозапошљавања - казао је Комљеновић.

Додао је да ће, ако одборници прихвате ове измјене појединачни износи бити лимитирани, те сматра да ће они бити довољни.

- На тај начин ћемо моћи подржати већи број привредника, када је у питању запошљавање и самозапошљавање - казао је Комљеновић.

Истакао је да ће, као и лани, предност имати чланови породица погинулих бораца, ратни војни инвалиди, те вишечлане породице.

Одборник "Уједињене Српске" Миленко Јаћимовић сумња да ће ове промјене постићи жељени ефект, а то је да се расположиви новац расподијели на што више корисника.

- За поједина занимања на тржишту рада је теже наћи запослење и на њих треба обратити посебну пажњу. Тежићемо да кроз даља комисијска одобравања расположивог новца из буџета овај процес буде праведнији - казао је Јаћимовић.

Позив

На прошлогодишњи јавни позив за додјелу ових субвенција пристигла су 203 захтјева. Услове је остварило 100 апликаната, 55 послодаваца и 45 физичких лица. Одлуком о додјели субвенција одобрена су средства у укупном износу од 845.508 КМ и то за ново запошљавање 589.327 КМ, а за самозапошљавање 256.181 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана