Фијакери украсили Дан за хвала

Игор Пилиповић
Фијакери украсили Дан за хвала

Бањалука - "Фијакер стари улицама лута…" Уз звуке тамбурица и стихове познате пјесме колона коњских запрега, коју традиционално организује градска "Тржница" у склопу манифестације "Дан за хвала", јуче је продефиловала од Нове пијаце до тврђаве Кастел.

Град је накратко личио на већи дио прошлог вијека када су фијакери били једно од главних превозних средстава. А да слика буде употпуњена, домаћин је уприличио и смотру расних коња.  

- Традиционално од 1999. године поводом крсне славе "Тржнице", Духова, организујемо манифестацију "Дан за хвала", која је, у ствари, својеврстан наставак "Духовских вашара". На овај начин наше предузеће на скроман начин захваљује својим купцима, закупцима штандова и пословним партнерима - рекао је генерални директор "Тржнице" Немања Билановић.

Фијакери су били највећа атракција. Специјално украшени за ову прилику, колона од 30 запрега из Републике Српске и ФБиХ мамила је погледе посјетилаца манифестације и случајних пролазника.  

Фијакер Коњичког клуба "Чокорска поља" и ове године је био  у колони. 

- Редовни смо учесници манифестације "Дан за хвала" од тренутка када је клуб основан прије седам година. Лијепо је провозати се центром града. Такође, нама је најважније да успоставимо нове контакте и одржимо оне старе - рекао је тренер у КК "Чокорска поља" Предраг Илић.

Додао је да клуб има 11 коња у различитим категоријама.

- Имамо коње за дјецу и за старије, а ту су и коњи за туризам, основно јахање и рекреацију - казао је Илић.

Међу многобројним знатижељницима биле су и мајка и кћерка из Русије. Уживале су док су се возиле градом. 

- Нисмо имали прилику да се овако возимо у фијакеру па смо искористили ову манифестацију "Тржнице" која је сјајно организована. Предложила бих да се вожња коњским запрегама уведе као туристичка атракција јер то заиста и јесте   - рекла је Рускиња која се представила као Наталија.

Након дефилеа фијакера и запрега из свих дијелова Републике Српске за све присутне на свечаности послужен је пасуљ, а приређен је и богат културно-умјетнички програм, који су извели чланови Културно-умјетничког друштва "Пискавица".

Награде

Прво мјесто у такмичењу за најљепши фијакер припало је Драги Крунићу из Бањалуке, док је најљепшу запрегу имао Вукашин Вукелић, такође из Бањалуке. Михаилу Иришкићу из Прњавора припала је прва награда у избору липицанера и за најбољи комплет. Прва награда за најбоље грло отишла је власнику Харију Љутићу из Градишке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана