Фестивали привлаче госте у град на Врбасу

Весна Поповић
Фестивали привлаче госте у град на Врбасу

Бањалука - Фестивали и манифестације заузимају значајно мјесто у туризму и постају незаобилазан сегмент у његовом развоју јер привлаче велики број страних и домаћих гостију.

Изјавио је то самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града (ТОБЛ) Зоран Санковић.

Према његовим ријечима, као велики мамац за туристе посебно су се издвојили фестивали демо бендова "Демофест", електронске музике "Фрешвејв", дочек Нове године и "Зимзоград".

- "Демофест" се профилисао као манифестација која је занимљива туристима широм свијета. Занимљив је податак да овај фестивал зна да привуче више од 15.000 посјетилаца, што је изузетно значајан број - навео је Санковић.

Поменуо је да је током прошлог дочека Нове године у град стигло око 500 Словенаца који су током тродневног боравка били заинтересовани за забаву, провод, али и гастрономију.

- Манифестације тог типа значајно утичу на прилив туриста јер су аутентични догађаји високог квалитета у организационом, техничком и садржајном смислу - оцијенио је Санковић.

Наводећи да овакве манифестације привлаче туристе из земаља окружења, оцијенио је да туризам догађаја у наредном периоду може да оствари и много значајније ефекте, јер потражња за разним врстама фестивала не опада.

- Он је специфичан, јер се дешава једном годишње, а има велики значај за креирање имиџа неке дестинације. Да би одређени догађај достигао тај ниво, потребно је да сваке године буде што квалитетнији да би постао занимљив за туристе. Велики значај за стварање имиџа одређене дестинације имају и етно-фестивали, као што је, на примјер, "Козара етно" фестивал, који може бити добра основа за сеоски туризам, који код нас још није довољно развијен - рекао је Санковић.

Почетна фаза

Зоран Санковић истиче да је, упркос чињеници да је у посљедње вријеме све већи број манифестација које окупљају велики број посјетилаца, развој манифестационог туризма још у почетној фази.

- Већина тих манифестација нема класичан предзнак туристичких манифестација већ се одржавају као локална и регионална културна, историјска или спортско-рекреативна дешавања, те још немају снагу и значај да буду примаран мотив за долазак туриста - појаснио је Санковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана