Фестивал “Козара етно” од 30. јуна до 2. јула: Спој традиције, обичаја и фолклора

Г.С.
Фестивал “Козара етно” од 30. јуна до 2. јула: Спој традиције, обичаја и фолклора

БАЊАЛУКА - Фестивал “Козара етно 2023” доноси од 30. јуна до 2. јула још једну чаролију која спаја традицију, обичаје и фолклор, а организатори догађаја су КУД “Пискавица” и Туристичка организација града.

- Упловите са нама у свијет традиционалне музике, игара, такмичења и препустите се јединственој атмосфери која доноси дух традиције Козаре и Поткозарја, али и Мексика, Србије, Кубе, Турске - кажу организатори.

Фестивал “Козара етно” препознатљив је по томе што сваке године има одређену тему која представља различите активности које су се у поткозарским селима изводиле у кући и пољу. Ове године, то је обичај паљења лила. Овим традиционалним петровданским обичајем, призива се добро здравље стоке и благостање у домаћинству, а обичају се највише радују најмлађи који с нестрпљењем чекају вече, паљење лила, игру и смијех са другарима. Више о обичају паљења лила можете видјети и чути 30. јуна у Пискавици, на отварању фестивала “Козара етно 2023”.

- Као члан CIOFF секције за БиХ, фестивал “Козара етно” посвећен је очувању културног насљеђа са подручја Козаре и Поткозарја. На досадашњих 17 фестивалских издања наступило је око 7.000 учесника из 30 земаља свијета - навели су организатори. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана