Фасада, дозвола па усељење 142 породице у Аду

Данијела Стоканић
Фасада, дозвола па усељење 142 породице у Аду

Бањалука - Изградња двије зграде са 142 стана у насељу Ада за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида (РВИ), иако је требало да буде завршена још у августу, тек сад се приводи крају.

Наиме, градња поменуте двије зграде почела је 27. августа прошле године и било је планирано да буду усељиве у марту или априлу ове године. Међутим, рокови су помјерени за август и сви радови још нису завршени па се очекује да у најскорије вријеме дође до усељења.

Како објашњавају у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС, разлози због којих ови објекти још нису завршени су лоши временски услови за градњу прошле године, стварање клизишта и обрушавање приликом дубоких ископа, те жеља да се постигне технологија грађења и квалитет радова унутар објеката.

- Изградња стамбених објеката је у завршној фази, а усељење ће зависити од вањског уређења зграда, прикључака на инфраструктурну мрежу и издавања употребне дозволе - рекли су у овом министарству, подсјећајући да је Влада РС за ове намјене издвојила 4,44 милиона КМ.

Према њиховим ријечима, изградњом ових објеката биће збринуте све породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди са коначне ранг-листе града Бањалука, по посебном програму стамбеног збрињавања Владе РС.

Предсједник Градске организације породица погинулих и несталих Станислав Бркић истиче да ће са новим становима у Ади већи дио породица са подручја града ријешити своје стамбено питање.

- Након њих, остаће још око 120 породица погинулих бораца и РВИ који нису стамбено збринути. И они ће, ако буде среће, идуће године бити на списку за стамбено збрињавање и тиме ће бити ријешено стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у Бањалуци - рекао је Бркић.

Будући власник једног од станова у новоизграђеним зградама у насељу Ада Едита Бабић, која са кћерком живи код мајке и која је у протеклом рату изгубила супруга, нестрпљиво чека да се уселе у своја четири зида.

- Протеклих година кћерка и ја смо се за смјештај сналазиле на разне начине. Станови кад год буду завршени добро ће нам доћи. Разумијем финансијску ситуацију и стање у земљи. Најбитније ми је да моје дијете данас-сутра има обезбијеђен кров над главом - рекла је Бабићева.

На чекању

Супруга погинулог борца Стана Радиновић прича да је прије 20 година избјегла из Санског Моста и да од тада чека кров над главом.

- Живим са сином, снахом и двоје унучади у мањем стану, који плаћамо 200 КМ и још плус режије. Осим тога, само син има стални посао. А за стан конкуришемо из године у годину, али још ништа. Само кажу биће. Ни овај пут нисмо на листи за стамбено збрињавање - пожалила се Стана Радиновић, која је у рату изгубила супруга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана