Етно-село музеј “Љубачке долине” богатији за нови кутак: Ризница старина ушушкана у нетакнуту природу

Милош Васиљевић
Етно-село музеј “Љубачке долине” богатији за нови кутак: Ризница старина ушушкана у нетакнуту природу

БАЊАЛУКА - Стари комади намјештаја, који су они мало старији већ заборавили, а млађи никад нису ни видјели, разни кућни предмети, новац и иконе само су дио онога што ће Етно-село музеј “Љубачке долине” чувати у својој старинарници, која ће ускоро отворити врата за љубитеље традиције и антиквитета.

Са више од 6.000 експоната Етно-село музеј “Љубачке долине” настало је из жеље да се од заборава отргну заборављене ствари, али и љубави према историји и традицији. Ушушкани у нетакнуту природу бањалучког села Љубачево привлаче све више домаћих, али и страних посјетилаца, а сваке године обогаћују свој кутак раја. Тако су, прича за “Глас Српске” идејни творац овог здања Недељко Бранковић дошли на идеју да имају и старинарницу, чиме се нико у региону не може похвалити.

- Старинарница је већ под кровом, а за мање од мјесец моћи ће да прими и прве посјетиоце. Биће то антикварница смјештена у стару аутентичну кућу, што јој даје додатну драж. Прво ћемо обогатити етно-село, које већ прелази у етно-варошицу, а и моћи ћемо да купујемо, продајемо, рестаурирамо и процјењујемо старине, умјетнине и антиквитете - рекао је Бранковић и додао да се старинарница налази на самом улазу у етно-село те да су премјестили два објекта да би њу смјестили.

Према његовим ријечима, заљубљеници у традицију и обичаје већ се питају шта ће моћи да виде у новом кутку етно-села. Како каже, спектар је разнолик, а сваки предмет има своју симболику и непроцјењиву вриједност.

- Ту су умјетничке слике и иконе, антикварни намјештај, кућани предмети, као што су порцелан, грнчарија, али и керамика. Имамо и разне апарате, грамофоне, пегле и накит, али и предмете старе хиљаде година, као што је новац те оне из средњег вијека и старог Рима - рекао је Бранковић.

Недавно завршен тениски турнир Српска опен привукао је велику пажњу посјетилаца у град на Врбасу, а велики број њих, посебно оних из иностранства, градску гужву замијенио је посјетом овом етно-селу.

- Сезона је почела бурно. Имамо уговорене туре из Европе. Тенисери нам нису долазили, али је било пуно туриста који су из града дошли да уживају код нас, а међу њима пуно странаца - рекао је он.

Велику пажњу, каже, привлаче крчма, вишенамјенска сала, црква брвнара, у којој уз фреске доминира и змијањски вез са звоником из 1939. године, али и коначиште, дућан и воденица.

- Ово је старо динарском село с краја 19. и прве половине 20. вијека. Ту је 40 објеката уз двије сталне поставке, два стална домаћинства, занатска радионица и више од 6.000 експоната. И оно што је сигурно нећемо на томе стати, а старинарница је доказ за то - рекао је Бранковић.

Етно-село музеј ради осам година, а Бранковић старине, умјетнине и антиквитете сакупља више од три деценије.

Специјалитет

Недељко Бранковић наглашава да је специјалитет етно-села искључиво домаћа храна.

- Код нас је кухиња сто одсто домаћа и традиционална и то је наш адут. Немамо велики избор, али то што радимо припремамо на домаћи начин и циљ нам је да буде укусно и свјеже, али и довољно количински да сви задовољни напусте наше етно-село и поново се врате - рекао је Бранковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана