Епидемија успорила обнову Сахат-куле

Невена Рељић
Епидемија успорила обнову Сахат-куле

Бањалука - Изградња Сахат-куле која се налазила непосредно уз Ферхат-пашину џамију, требало би да почне након што буде завршена израда пројектне документације и прибављене потребне дозволе, након чега ће бити расписан тендер о изградњи.

Рекао је то јуче директор Вакуфске дирекције Исламске заједнице у БиХ Сенаид Зајимовић, након потписивања протокола о обнови и реконструкцији Сахат-куле, који су, осим Зајимовића, потписали градоначелник Игор Радојичић и муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић.

- Задовољство ми је што смо потписали уговор о обнови и реконструкцији  Сахат-куле. О овоме смо разговарали и прије епидемије на релацији  између Муфтијфства бањалучког, Вакуфске дирекције Исламске заједнице у БиХ, Вакуфске дирекције Републике Турске и амбасаде Турске, те града. Све вријеме проблем није представљала добра воља већ неприлике које су нас задесиле тако да смо и потписивање обавили путем видео-конференције на релацији Бањалука-Сарајево-Анкара – рекао је Радојичић.

Додао је да су партнери у овом послу вакуфске дирекције које ће имплементирати пројекат те финансирати, као и град који ће издати све потребне дозволе.

- Сахат-кула је стајала у Бањалуци скоро пола миленијума, пролазила је са овим градом и добре и лоше периоде. Доживјела је оштећења у земљотресу 1969. године, а срушена је 1993. године, а сада се враћа на локацију поред обновљене Ферхат-пашине џамије. Она је један од симбола града и један од дијелова и националног и културног блага ових простора - истакао је Радојичић.

Муфтија бањалучки Нусрет Абдибеговић казао је да урбани дио не чине само људи, већ објекти, зграде, те историјско насљеђе које сваки град има и којим се поноси.

- Вјерујем да ћемо Бањалуци вратити Сахат-кулу те мислим да Бошњаци могу овдје постојано живјети и лијечити ране са свим људима добре воље - нагласио је Абдибеговић.

Др Сенаид Зајимовић рекао је да упоредо с овим пројектом, у Бањалуци реализују још два пројекта.

- Потписали смо протокол о поновном повратку јединог недостајућег објекта Исламске заједнице и Бањалуке у овом граду. Још се не зна тачна вриједност пројекта док се не уради идејни пројекат, али лицитирамо износом између два до три милиона марака, што ипак није коначно – нагласио је Зајимовић.

Историјат

Сахат-кула налазила се у непосредној близини Ферхат-пашине џамије и спадала је у њене значајне објекте. Премда вријеме тачног настанка сахат-куле није познато, највјероватније је то 1587. године, времену великих грађевинских подухвата Ферхат-паше Соколовића у Бањалуци, престоници тадашњег Босанског пашалука. Ако је ова претпоставка истинита, бањалучка сахат-кула је била најстарија сахат-кула у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана