Емитери у дубиози чекају извор новца

Жељка Домазет
Емитери у дубиози чекају извор новца

Сарајево - Јавни емитери у БиХ и даље су без законске могућности за наплату РТВ таксе, јер Представнички дом Парламента БиХ у другом читању није усвојио измјене Закона о Јавном РТВ систему БиХ којима је предвиђено да такса убудуће буде наплаћивана путем рачуна за струју.

Управни одбор БХРТ-а саопштио је јуче да је судбина јавних РТВ сервиса крајње неизвјесна.

- Неусвајањем закона финансијски су погођена сва три сервиса, а нарочито БХРТ. Модел наплате путем рачуна за фиксне телефоне престао је да важи крајем јуна, али чак и ако телеком оператери продуже овај начин наплате, тиме се тешко може обезбиједити финансирање три јавна сервиса, јер се број претплатника фиксне телефоније смањује из дана у дан. Јавни сервиси су остали без прихода и то представља увод у њихов убрзани финансијски колапс - истакли су у Управном одбору БХРТ-а.

У Радио-телевизији РС рекли су да ће став о новонасталој ситуацији наредних дана саопштити Управни одбор, док у РТВ ФБиХ нисмо успјели да добијемо изјаву.

У оба круга гласања против предложених измјена закона била је већина посланика из Српске. Прије гласања о предложеним измјенама закона одбачен је амандман СНСД-а према којем би јавни сервиси равноправно дијелили новац од прикупљене РТВ таксе, а приходи од маркетинга припадали емитеру који их оствари. Из СНСД-а су поручили да неће гласати за измјене закона ако не буде усвојен тај амандман.

Посланик СНСД-а Лазар Продановић изразио је наду да ће бити пронађено адекватно рјешење за јавне емитере како не би остали на ледини.

- Законска је обавеза да јавни емитери имају стабилан извор финансирања и увјерен сам у компромис - каже Продановић.

СДС предложене измјене закона није подржао зато што сматрају да "РТРС неконтролисано троши новац и да дио новца добијеног од РТВ таксе користи за предизборну кампању СНСД-а".

Предсједавајући парламентарне комисије за транспорт и комуникације Момчило Новаковић из НДП-а каже да су предложене измјене биле добре, а да за рјешење новонастале ситуације постоје три могућности.

- Прва и најизвјеснија је да на наредној сједници Представничког дома по хитном поступку буду предложене измјене и допуне закона којим би био продужен рок наплате РТВ таксе путем телеком оператера. Вјерујем да би такво рјешење добило подршку. Друга опција је да се Одбор јавног РТВ система договори са електродистрибуцијама да наплаћују РТВ таксу. Међутим, ако било која електродистрибуција то не жели, не могу их натјерати. Трећа опција је у овом моменту на бази теорије и подразумијева било који модел око кога се може окупити парламентарна већина, али јасно је да у овом моменту то није могуће - истакао је Новаковић.

Посланик ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто каже да није очекивала да понуђено законско рјешење неће добити подршку и подсјетила да је донесен и закључак дома да буде формирана интерресорна радна група да би ово питање било ријешено.

- Треба да учинимо све да измијенимо Закон о јавном РТВ систему и то тако да организационо и финансијски буде одржив и у функцији свих грађана - рекла је Кришто.

Члан комисије и посланик СДА Шемсудин Мехмедовић каже да су на потезу представници странака у оба дома Парламента који треба да дођу до минимума сагласности.

- Рјешење је близу и мислим да 1. августа ово можемо завршити - оптимистичан је Мехмедовић наводећи да дио амандмана СНСД-а у вези са маркетингом може бити прихваћен, али да је подјела прихода од РТВ таксе по принципу по 30 одсто за ентитетске емитере и 40 одсто за БХРТ усаглашена у сва три јавна емитера.

БХРТ: Пријети нам гашење

У Управном одбору БХРТ-а тврде да без адекватног модела наплате РТВ таксе та медијска кућа неће бити у стању да исплаћује ни минималне плате радницима и извршава редовне обавезе.

- Већ је угрожена реализација програма, што би на крају могло довести до потпуног гашења сигнала. Најновија ситуација превазилази могућности пословодства и Управног одбора. Од 2013. године Одбор система предлагао је више рјешења да не бисмо дошли у ову ситуацију - истичу у БХРТ-у.

Одбачене измјене закона

- Наплата РТВ таксе путем рачуна за струју

- Подјела прихода од РТВ таксе по систему 40 одсто за БХРТ и по 30 одсто за РТРС и ФТВ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана