Електрокрајина задужена за струју у Пословној зони

Весна Поповић
Електрокрајина задужена за струју у Пословној зони

Бањалука - Прикључивање фирми, које ће имати сједишта у Пословној зони "Рамићи-Бањалука", на дистрибутивну електромрежу убудуће ће бити у рукама "Електрокрајине".

То је регулисано споразумом о успостављању међусобне сарадње ради стварања повољнијег привредног амбијента  у оквиру Пословне зоне који су јуче потписали градоначелник Слободан Гаврановић и директор "Електрокрајине" Бањалука Сека Кузмановић.

Наиме, куповином имовине предузећа "Унис-Ваљаонице ХВТ" и њеним претварањем у Пословну зону прије неколико година град је постао и власник далековода и двије трафо-станица унутар те зоне, што је према ријечима Гаврановића створило одређене проблеме.

Како је објаснио, потписивање овог документа је било неопходно како би се ријешило питање сатова за обрачун потрошње електричне енергије.

- Сва потрошња иде преко једног сата  и  прошле године када смо дали у закуп објекте имали смо великих проблема.  Створила се ситуација у којој је тешко било рећи како подијелити трошкове, односно како утврдити колико је које предузеће потрошило струје - рекао је Гаврановић.  Додао је да до сада није било техничке могућности да се тај проблем ријеши јер је далековод  био у власништву града.

- Споразумом ће се створити претпоставке да се постојећи систем санира, како би се омогућило прикључење нових инвеститора у Пословној зони - рекао је градоначелник.

Како сазнајемо у споразуму је наведено да је град сагласан да се инвеститори у Пословној зони и закупци постојећих објеката обраћају "Електрокрајини" ради дефинисања начина прикључка на дистрибутивну мрежу.

Град је такође спреман да једна далековод и два трафоа региструје као власништво "Електрокрајине".

- Након преноса у власништво "Електрокрајина" ће их санирати и довести у стање пуне погонске искористивости. Даљи наставак изградње електроенергетске кабловске канализације у Пословној зони ће бити прецизно дефинисано уговором, након доношења одговарајуће одлуке Скупштине града - наводи се у споразуму.

Изградња мреже

Споразумом је дефинисано да је "Електрокрајина" спремна да суфинансира изградњу нове електромреже у Пословној зони уз напомену да такви пројекти морају бити регулисани посебним уговором.

- Грађевински дио, шахтови и цијеви били би власништво града, а  каблови у власништву "Електрокрајине". Посебним споразумом град би своје власништво предао на управљање и одржавање овом предузећу - прецизирано је у споразуму. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана