Експедиција Буке дотакли дно најдубљег базена на свијету

Јасмина Перишић
Експедиција Буке дотакли дно најдубљег базена на свијету

Бањалука - Рониоци "Бука" остварили су још један подвиг, овог пута не у спасавању људи или вађењу тешких авио-бомби, већ зароном у најдубљи базен на свијету, са термалном водом Џ-40 у италијанском граду Падова.

- Било је фантастично! Базен Y-40 нашао је своје мјесто у Гинисовој књизи рекорда, као најдубљи базен на свијету са 42 метра дубине и око 4,3 милиона литара термалне воде, температуре од 32 до 34 степена. А овај зарон ће нам остати вјечно урезан у сјећање - прича секретар Ронилачког клуба "Бук" Мирослав Мишковић.

Према његовим ријечима, базен је лоциран у термама Монтегрото и отворен је 2014. године.

- Зарон је направило десет чланова "Бука". Интересантно је да је приступ базену могућ уз попуњавање приступног формулара, гдје се верификују, како ронилачка категорија тако и број претходних зарона, те датум посљедњег зарона преко 40 метара дубине. Осим тога потребно је од опреме посједовати маску и ронилачки рачунар. Остатак опреме обезбиједио је Y-40 - нагласио је Мишковић.

Прије зарона особље базена одржало је кратак брифинг, а вођа зарона Борислав Трнинић је након тога изложио план.

- Послије спуштања на прву платформу, која је на десет метара дубине, наставили смо кроз цилиндар према дну. Осјећај је заиста фантастичан и премда је у питању базен, заиста је јединствен - додао је Мишковић.

Поштовали смо правила куће и на дну смо се задржали довољно да уживамо у фасцинантном осјећају који пружа базен.

- Потом смо кренули ка површини и сљедећој посластици која нас је чекала. На дубини од десет метара налазе се двије вјештачке пећине са многобројним тунелима, освијетљене или потпуно у мраку и заиста су прави ужитак, како за рекреацију тако и за тренинг. Када смо чули звучни сигнал који означава крај зарона, још неколико тренутака искористили смо да посматрамо посјетиоце кроз прозоре и тунел, који се налазе на неколико метара од површине. Зарон је протекао по плану, без проблема, а из воде смо изнијели мноштво видео-материјала и лијепих успомена - закључио је Мишковић.

Обилазак

Експедиција "Бука" искористила је боравак у Падови да упозна овај град.

- Центар смо обишли и разгледали одмах након доласка и наредни дан након зарона. На границама нисмо имали проблема, "Бук" је заиста институција и комби са његовим наљепницама препознат је и поштован, те смо уз рутинске провјере прешли границе - казао је Мишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана