Еколошки свјеснима јефтинији одвоз смећа

Илијана Божић
Еколошки свјеснима јефтинији одвоз смећа

БАЊАЛУКА - Реализација новог пројекта селективног прикупљања отпада, у који би, за почетак, било укључено 229 домаћинстава из Росуља, требало би да почне на прољеће, најавио је начелник Одјељења за комуналне послове у Градској управи Петар Билчар.

Како је нагласио, овим пилот-пројектом биће обухваћена домаћинства у улицама Стевана Марковића, Радослава Лакића, Милана Стевиловића и 14. средњобосанске бригаде.

Он је истакао да ће се на основу искуства и резултата из овог дијела града пројекат полако проширити и на друга насеља. 

- Планирано је да у домаћинствима у овим улицама буду постављене по двије канте за отпад од 240 литара, од којих једна за комунални отпад и биоотпад, а друга за рециклабилни, као што је папир, картон, пластична и метална амбалажа те стакло - рекао је Билчар.

Он је нагласио да у фокусу нису зграде и насеља у којима су постављени контејнери, већ улице из којих се отпад прикупља са кућне адресе, које су иначе и најчистији дијелови града.

- Домаћинства ће убудуће имати и задатак да раздвајају отпад, који ће радници “Чистоће” такође одвозити. Да бисмо их стимулисали на то, понудићемо им умањење тренутне цијене одвоза комуналног отпада за 30 одсто - нагласио је Билчар.

Према његовим ријечима, потребна је велика сарадња с грађанима и “Чистоћом” да би цијели пројекат имао ефекта, али и вријеме за одређене резултате.

- Добробити ће бити вишеструке. Осим уштеде простора на регионалној депонији, из старих искоришћених производа биће добијени нови уз мање утрошка воде, енергије и материје и уз смањење емисије угљен-диоксида у атмосферу. Такође биће омогућена и боља едукованост грађана и освијештеност да селективним прикупљањем отпада живимо у складу са одрживим развојем - рекао је Билчар.

Декан Факултета за екологију на Независном универзитету Слободанка Павловић истакла је да код нас еколошка освијештеност још није на задовољавајућем нивоу. 

- Дешава се да на појединим локацијама контејнери за селективно прикупљање отпада буду претрпани, а често грађани оставе отпад поред контејнера или га окаче на њега. Због тога би требало да се прије постављања нових контејнера грађани едукују о важности селективног одлагања смећа - рекла је Павловићева. 
 

Примјери

Слободанка Павловић је нагласила да је неопходно развити систем прикупљања прије него што се крене у реализацију.

- На Западу је развијен систем сакупљања отпада па се рецимо сваке сриједе у одређеном времену купи пластика, а петком стакло. Постоје начини да се утиче на свијест грађана, као нпр. да се смеће плаћа по количинама или да мјештани знају који дан и у које вријеме се одређена врста отпада одвози - рекла је Павловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана