“Еко топлане” ускоро почињу пуњење система за гријање: Рок за поправку кућних инсталација 15. септембар

Александра Тодоровић
“Еко топлане” ускоро почињу пуњење система за гријање: Рок за поправку кућних инсталација 15. септембар

БАЊАЛУКА - “Еко топлане Бањалука” ускоро почињу са пуњењем система даљинског гријања водом, тако да би корисници требало да најкасније до 15. септембра заврше све радове и реновирање инсталација у становима, кућама и пословним објектима.

Саопштено је ово из “Еко топлана” и појашњено да је потребно на вријеме завршити све корекције како не би дошло до нежељених цурења воде из система, усљед којих може доћи до поплава у објектима, стамбеним јединицама и пословним просторима.

- Корисници би прије почетка сезоне требало да припреме унутрашње и заједничке унутрашње инсталације с циљем што квалитетније и несметане испоруке топлотне енергије - истакли су у “Еко топланама”.

Додали су да је један од најчешћих проблема појава ваздуха у радијаторима, чиме се нарушава квалитет гријања.

- Уколико се корисници суочавају с овим проблемом, требало би да прије почетка сезоне гријања замијене старе и дотрајале озрачне вентиле новим - препоручили су из “Еко топлана”.

Још су истакли да је ријеч је о минималном улагању, чиме се постиже бољи квалитет гријања, јер се озрачивањем у случају потребе ослобађа накупљени ваздух и омогућава несметана циркулација воде кроз грејна тијела.

- Када је ријеч о системима на којима постоје централне озраке на цјевоводу и аутоматске на вертикалама, за њих су надлежне заједнице етажних власника, док су за озраке на самим радијаторима задужени корисници - рекли су у “Еко топланама”.

Према њиховим ријечима, накупљање ваздуха најчешће се догађа код корисника на вишим етажама, док је код потрошача на нижим етажама чешћи проблем сакупљање муља у радијаторима, што такође ремети редовну испоруку топлотне енергије и нарушава квалитет гријања.

- На функционалност унутрашњих инсталација посебну пажњу треба да обрате корисници у старијим зградама у којима су инсталације старе и дотрајале. Потрошачи који су протекле сезоне имали проблем с унутрашњим инсталацијама, што је проузроковало слабији квалитет гријања, требало би да ангажују овлашћено предузеће за одржавање инсталација да отклони квар, како би спремно ушли у сезону гријања - нагласили су из “Еко топлана”.

Још су истакли да је према општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије, одржавање унутрашњих и заједничких унутрашњих инсталација у надлежности појединачних корисника, односно заједница етажних власника.

Из ЗЕВ-а Равногорске улице у Новој вароши истакли су да редовно поштују и прате упутства која добијају из “Еко топлана Бањалука”.

- Радимо како нам се каже и до сада нисмо имали проблема са гријањем - рекли су у поменутом ЗЕВ-у.

Санација

Из “Еко топлана” истичу да су током досадашње санације топлификационе мреже, њихове техничке екипе замијениле дотрајале цијеви у неколико бањалучких улица.

- Реконструкција је обављена у Пиланској улици, на дијелу магистралног вреловода “Индустрија”, гдје је током сезона долазило до прекида испоруке топлотне енергије. Замијењене су цијеви, између осталог, и у улицама Пете козарске бригаде, Козарској, Скендера Куленовића, Браће Југовића, Мајке Југовића, Степе Степановића, Слободана Јовановића, Краља Петра Другог... У току је санација на још неколико локација - саопштено је из “Еко топлана”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана