"Еко топлане": Угрожена сезона гријања у Бањалуци

ГС
"Еко топлане": Угрожена сезона гријања у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Упркос бројним апелима "Еко топлана" Бањалука упућених стратешком партнеру, предузећу "Шуме Републике Српске", ситуација је све неповољнија - испорука енергента се не одвија према уговорним одредбама, па дрвног сортимента за бањалучко комунално предузеће које грије више од 60.000 својих суграђана, нема довољно.

Саопштено је то из "Еко топлана", одакле додају да је, због непоштивања уговорних обавеза од стране "Шума Републике Српске", под знаком питања предстојећа сезона гријања, односно, према садашњем стању, "Еко топлане" Бањалука немају довољну количину енергента за успјешну реализацију гријне сезоне.

"Апелујемо на доносиоце одлука за приоритетном испоруком дрвног сортимента, те да се руководе јавним интересом и потребом да се највећи град у Републици Српској снабдије потребним количинама енергента за предстојећу сезону, како не бисмо дошли у ситуацију да Бањалучани у 2023. годину уђу хладних радијатора", навели су из "Еко топлана".

Подсјећају да је још у марту ове године одржан састанак представника "Еко топлана" и "Шума Републике Српске" са представницима Министарства енергетике и рударства и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

"На састанку су, су са циљем заштите крајњих потрошача, представници Владе РС апеловали на све који сносе одговорност у вези са снабдијевањем града топлотном енергијом, да се укључе и допринесу стабилности и сигурности функционисања система даљинског гријања, али је ситуација данас тежа него тада", поручују из "Еко топлана".

Наиме, како истичу, сигурност и стабилност испоруке и даље нису обезбијеђене, а и поред апела да се учине сви напори како би цијене остале исте, оне су се током протеклог периода мијењале, односно порасле у појединим шумским газдинствима.

Ова година, подсјећају, посебно је изазовна, с обзиром на свјетску енергетску кризу узроковану кризом у Украјини, а која потреса цијели свијет, па се тако одражава и на Републику Српску.

"Нарочито је потребно имати у виду чињеницу да се за функционисање топлификационог система Бањалуке користи обновљиви извор енергије, дрвни сортимент, који је домаћи производ и чија набавка - иако праћена растом цијена производних услуга, као што су сјеча, транспорт и мљевење, а у вези су са цијенама нафтних деривата, као и растом цијена осталих инпута - не би требало да буде упитна, јер Република Српска располаже довољним количинама овог ресурса", подсјећају из "Еко топлана".

Међутим, како додају, "Шуме Републике Српске" не испуњавају уговорне обавезе.

"Нажалост, због неиспуњавања уговорних обавеза од стране нашег стратешког партнера 'Шума Републике Српске', у вријеме кризе, која не би смјела да утиче на систем даљинског гријања Бањалуке из наведених разлога, 'Еко топлане' Бањалука имају проблем да својим корисницима гарантују несметану испоруку топлотне енергије током предстојеће зиме, због спољних фактора, с обзиром на то да је набавка дрвног сортимента сложен процес који изискује сарадњу свих који су укључени у ланац обезбјеђивања и набавке енергента", поручују из "Еко топлана".

Да је стање алармантно, како додају, потвђује и чињеница да су од уговорених количина за досадашњи период, од 54.000 метара кубних, "Шуме Републике Српске" испоручиле свега 25.735 кубика, што је 47 одсто од укупне количине уговорима и динамичким планом предвиђене за овај период.

Како подсјећају, од почетка обављања комуналне дјелатности 2018. године, "Еко топлане" највеће количине енергента набављају од најважнијег, стратешког партнера "Шума Републике Српске".

"Прошле године, цијена метра кубног са трошковима превоза и мљевења износила је 120 КМ, док је ове године, у складу са растом цијена на међународном тржишту, цијена финалног производа по метру кубном 150 КМ. Међутим, и ова цијена се мијења, с обзиром на то да на нашу адресу стижу обавјештења о додатним поскупљењима од стране појединих шумских газдинстава, попут Чемернице и Котор Вароша", наводе из "Еко топлана".

До сада испоручене количине су, како упозоравају, испод сваког минимума који може да гарантује да се сезона гријања у Бањалуци може реализовати.

"Од стране 'Еко топлана' испуњени су сви захтјеви прописани од стране продавца. Ипак, без обзира на наше разумијевање и стрпљење, од стране 'Шума Републике Српске' изостаје поштивање уговорних обавеза", тврде из "Еко топлана".

Најзначајнији примјер кршења уговора је, додају, од стране ШГ Бањалука, које према уговорним одредбама треба да испоручи "Еко топланама" 30 одсто од укупне количине енергента уговореног са "Шумама Републике Српске", а које је од до сада потребних 18.100 кубних метара испоручило 4.230 кубних метара, што је свега 23 одсто од уговорених количина за досадашњи период.

Са друге стране, тврде из "Еко топлана", ШГ Приједор им је вратило авансне уплате и није испоручило нити један кубни метар дрвног сортимента за предстојећу сезону гријања.

"Напомињемо, сва шумска газдинства од почетка године у сваком тренутку су била у авансу, тако да је само од нашег стратешког партнера зависило коме ће усмјерити уговорену сировину. Из тог разлога, поново апелујемо на 'Шуме Републике Српске' да у наредна три мјесеца 'Еко топлане' буду приоритет за испоруку дрвног сортимента", наглашавају из "Еко топлана".

Осим ових проблема, како додају, суочени су и са проблемима приликом утовара.

"Наиме, дешава се да наши екстерни сарадници, превозници, изађу по налогу на терен, међутим обловина је у неким случајевима на неприступачном терену, одосно на земљаним путевима гдје камиони немају приступ, тако да се дешава да, из објективних разлога утовар није могућ, али нам остају додатни трошкови превоза празних камиона. Још једном захтијевамо од надлежних да се процес набавке енергента схвати као озбиљан проблем и да му се и приступи на такав начин, јер је у питању рјешавање проблема од јавног интереса и значаја - функционисање топлификационог система који снабдијева гријањем трећину популације града Бањалука", поручују из "Еко топлана".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана