„Еко топлане“ траже рјешење од надлежних: Раст цијена енергената угрожава пословање

ГС
„Еко топлане“ траже рјешење од надлежних: Раст цијена енергената угрожава пословање

БАЊАЛУКА - Управни одбор „Еко топлана“ апелује на доносиоце одлука да хитно и без одлагања, у јануару сазову сједницу Скупштине Града Бањалука, на којој ће надлежни пронаћи адекватно рјешење и мјере за поврат ликвидности и позитивног пословања овог предузећа.

-Ако се у што краћем року не пронађе адекватно рјешење због несразмјерног односа прихода и расхода, ликвидност „Еко топлана“ Бањалука, као и цјелокупно пословање овог привредног друштва су под знаком питања. Наиме, упркос свим поскупљењима изазваним свјетском енергетском кризом, цијене гријања су остале непромијењене. То је довело до значајне несразмјере између прихода остварених по непромијењеним цијенама гријања и расхода, драстично повећаних, нарочито током протекле године, усљед наглог раста цијена свих производних елемената – истичу у овом предузећу.

У оваквим условима, додају, немогуће је остварити позитивно пословање уз приходе од продаје топлотне енергије по цијенама које су исте од почетка обављања комуналне дјелатности овог привредног друштва 2018. године.

-У односу на период када су утврђене још увијек актуелне цијене топлотне енергије, до данас, биљежимо поскупљење дрвног сортимента од 46 одсто, док је цијена електричне енергије порасла за 141 одсто, са даљом тенденцијом раста у наредном периоду.

Трошкови мазута, који се у производњи топлотне енергије користи до 5 одсто, у односу на 2018. годину порасли су за 88 одсто, док су трошкови одржавања већи чак за 131 одсто – наводе у „Еко топланама“.

„Еко топлане“ су, истичу, до сада успијевале да преброде кризу из сопствених резерви које су дефинитивно потрошене.

- Дошли смо у ситуацију да са оваквим стањем од друге половине јануара 2023. године нећемо бити ликвидни и самим тим нећемо бити више у могућности да плаћамо своје обавезе. Иако је управа овог привредног друштва поново упутила захтјев регулатору за кориговање цијена у септембру, новембру и апел у децембру 2022. године, за сада још увијек није пронађено рјешење за стабилно пословање овог привредног друштва. У нади да ћемо пронаћи заједничко рјешење, очекујемо реакцију надлежних у што краћем року како би “Еко топлане“ наставиле успјешно пословање, које су до половине прошле године обављале самостално, као самоодрживо привредно друштво, те да ћемо упркос тренутној кризи остати стабилно привредно друштво и пребродити и овај, до сада највећи изазов са којим се суочавамо – нагласили су у предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана