“Еко топлане” риједак примјер топлане без минуса

Г. С.
“Еко топлане” риједак примјер топлане без минуса

БАЊАЛУКА - Предузећа за производњу и испоруку топлотне енергије у Српској су прошлу пословну годину углавном завршавала са огромним дуговима, изузев “Еко топлана” Бањалука, које су, како показују чињенице, позитиван примјер функционалног, самоодрживог и профитабилног предузећа.

Примјера ради, како нам је потврђено из ЈП “Градска топлана” ДОО Бијељина, када је у питању њихов финансијски резултат на крају 2020. године, по завршном рачуну, били су у губитку 30.639 КМ.

- Укупне обавезе предузећа на крају 2020. године биле су 913.348 КМ, од чега се 668.498,80 КМ односило на обавезе према добављачу угља - речено је из ЈП “Градска топлана” ДОО Бијељина.

“Топлана” АД Приједор је у 2020. години остварила добит од 27.543 КМ, али су укупно исказане обавезе “тешке” чак 36.680.404 КМ. Како је потврђено из приједорске “Топлане”, дугорочне обавезе им износе 18.620.181 КМ, а ту спадају обавезе по основу емитованих обвезница, обавезе по основу дугорочних кредита, те репрограмиране обавезе према Пореској управи.

Слично је стање и када је ријеч о краткорочним обавезама којима је оптерећена “Топлана” АД Приједор - у питању је износ од 18.060.223 КМ. Из тог предузећа потврдили су да се њихове краткорочне обавезе, између осталог, односе на обавезе према граду Приједору на име позајмица, потом према Влади РС, према добављачима и тако даље. Подсјећања ради, када је ријеч о приједорској “Топлани”, медији су недавно писали да је и ревизор навео да ситуација у том предузећу одражава повећан ризик ликвидности.

- Ако изостане финансијска подршка градских и државних органа, способност предузећа да настави пословати у догледној будућности постаће неизвјесна - упозорио је ревизор.

Када је ријеч о једном од највећих бањалучких губиташа, старој бањалучкој “Топлани” д.о.о, како нам је потврђено, у пословној 2020. години остварили су губитак од 2.064.125 КМ.

- На крају 2020. године, тачније 31. децембра те године, укупне обавезе “Топлане” д.о.о. су биле 91.076.633 КМ и у највећој мјери су се односиле на обавезе према Влади Републике Српске по Споразуму о преузимању дуга за мазут, обавезе према граду, обавезе по емитованим дугорочним хартијама од вриједности и дугорочним кредитима - речено је из “Топлане” д.о.о. Бањалука. Занимљиво је да је у информацији о пословању за 2019. годину “Топлане” д.о.о. видљиво да су им укупне обавезе, на дан 31. децембра 2019, износиле око 90,6 милиона КМ, што значи да је дуг додатно растао, иако то предузеће више уопште не производи, нити испоручује топлотну енергију.

Колико средстава је град током ове године исплатио на име отплате задужења “Топлане” д.о.о, те какви су дугорочни планови града у вези са тим предузећем, само су нека од питања која смо у уторак послали Градској управи Бањалука, али одговоре нисмо добили.

“Топлана” д.о.о. Бањалука и даље послује, иако је, још у фебруару 2018. године, престала да обавља своју основну дјелатност. Подсјетимо, одлуком Скупштине града Бањалука комунална дјелатност производње и испоруке топлотне енергије од 1. фебруара 2018. године повјерена је искључиво “Еко топланама”. Оно што је занимљиво је да су “Еко топлане” и у, за привреду кризној, 2020. години, као и у претходне двије године, пословале без субвенција, односно било какве врсте финансијске подршке републичких и градских институција, што значи да су функционално, самоодрживо и профитабилно предузеће.

“Еко топлане” су, како сазнајемо, у 2020. години, упркос проблемима изазваним пандемијом вируса корона, оствариле позитиван финансијски резултат, односно нето добит од 523.437 КМ. Према процјени управе предузећа, негативан ефекат пандемије на пословни резултат је око 1,2 милиона КМ, тако да проста рачуница показује да би без овог негативног утицаја остварена добит била око 1,7 милиона КМ, као што је било и предвиђено годишњим планом пословања.

- У прошлој години, одлуком Скупштине друштва, власницима је исплаћена дивиденда у износу од 200.000 КМ, што је први пут у историји града Бањалука да је топлана или неко комунално предузеће уопште извршило исплату добити, односно дивиденду. У овој години, планирано је значајно повећање исплате дивиденде, а створене су све претпоставке да се тај тренд настави и у наредној години - потврђено је из “Еко топлана”.

Подсјетимо, Скупштина овог предузећа усвојила је извјештај о пословању, финансијски извјештај и извјештај независног ревизора за 2020. годину. Осим тога, градска Скупштина, на сједници одржаној средином јула, усвојила је закључак о прихватању информације о пословању “Еко топлана” за 2020. годину, што је још један од доказа остварења позитивних резултата и транспарентности пословања. Како сазнајемо из “Еко топлана”, и поред негативног ефекта пандемије вируса корона, у том предузећу није било отпуштања радника нити смањења радничких плата.

- Плате запосленима, припадајући доприноси, као и сви порези и остале обавезе према држави редовно су исплаћивани и током пандемије, као и током претходног периода - рекли су из “Еко топлана”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана