"Еко топлане" показале да су самоодрживо, функционално и профитабилно предузеће: Упркос корони исплатили добит Градској управи

Александра Тодоровић
"Еко топлане" показале да су самоодрживо, функционално и профитабилно предузеће: Упркос корони исплатили добит Градској управи

БАЊАЛУКА - У складу са одлуком Скупштине друштва, "Еко топлане" су у петак на рачун Градске управе Бањалука уплатиле дивиденду у износу од 97.940 КМ, саопштили су из овог предузећа.

Добит је исплаћена упркос проблемима са пандемијом вируса корона, што још једном потврђује да су "Еко топлане" самоодрживо, функционално и профитабилно предузеће.

- Ово је први пут откако постоји систем даљинског гријања у нашем граду да је топлана, у овом случају предузеће "Еко топлане", својим оснивачима исплатило добит - нагласили су из "Еко топлана".

Оснивањем "Еко топлана" град Бањалука је у посљедње три године уштедио око 40 милиона КМ, јер су старој топлани у претходном периоду сваке године обезбјеђиване субвенције, позајмице и гаранције како би се осигурао енергент и функционисање система даљинског гријања.

Само од 2008. до 2018. године град и Влада Републике Српске су били принуђени да за потребе набавке енергента, кроз субвенције, позајмице и гаранције дају старој топлани око 120 милиона КМ јер без те помоћи гријање у граду није било могуће.

- Захваљујући формирању новог предузећа "Еко топлане" није више било потребе да Влада Српске и град Бањалука субвенционишу градску топлану, нити је предузеће "Еко топлане" добило било какве субвенције од града, Владе или било које друге институције - рекли су у "Еко топланама".

Менаџмент "Еко топлана" највећу захвалност дугује корисницима услуга, који су уплатама за утрошену топлотну енергију омогућили да систем даљинског гријања функционише.

- Наплата за прве три године постојања "Еко топлана" је око 92 одсто, са тенденцијом пораста процента наплате из године у годину - казали су у овом предузећу.

Све припреме за ову сезону су извршене на вријеме, а као и претходних година, "Еко топлане" су обезбиједиле довољне количине енергента властитим средствима, без додатних задужења.

Мрежа

Оснивањем "Еко топлане" град је добио успјешно предузеће са стабилним изворима енергије, а тренутно највећи проблем система даљинског гријања је дистрибутивна мрежа, која је дотрајала, стара скоро пет деценија и захтијева огромно улагање.

- Сви проблеми са гријањем у граду долазе због лоше дистрибутивне мреже, а њени власници би у наредном периоду требало озбиљно да се позабаве овим проблемом како систем даљинског гријања не би био угрожен - напоменули су из "Еко топлана".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана