“Eко-топлане” почињу припреме за наредну сезону

ГС
“Eко-топлане” почињу припреме за наредну сезону

БАЊАЛУКА - Још једна сезона гријања је иза бањалучког предузећа “Еко-топлане”, међутим због ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона производна постројења су у стању приправности до 15. маја, истичу у овом предузећу.

Они кажу да упркос тешкоћама и проблемима са којима се суочавају цјелокупна привреда и становништво “Еко-топлане” активно крећу са припремама за наредну сезону, што подразумијева набавку енергента, санацију дистрибутивне мреже, као и редован ремонт производних постројења.

“И током ове сезоне 'Еко-топлане' су се суочавале са највећим изазовом који нас прати од самог почетка обављања комуналне дјелатности, а ријеч је о дотрајалој и пет деценија старој дистрибутивној мрежи. Да је у питању велики проблем, говори и податак да су наше интервентне екипе од октобра прошле до маја ове године санирале 200 кварова на топлификационом систему”, кажу у “Еко-топланама”.

Они са друге стране напомињу да ови кварови на мрежи због правовремене реакције запослених у “Еко-топланама” нису имали значајан утицај на квалитет испоруке топлотне енергије, што потврђује податак да је број оправданих жалби корисника на квалитет гријања мањи у односу на претходне сезоне.

У бањалучким “Еко-топланама” кажу да дотрајала мрежа није једини изазов са којим су били суочени током ове сезоне гријања.

“У марту ове године цијели свијет је задесила иста судбина и тешка ситуација због пандемије вируса корона. У складу са наредбама и препорукама надлежних органа и 'Еко-топлане' су увеле посебне мјере и организацију рада прилагодиле ванредним околностима, о чему редовно обавјештавамо кориснике преко медија и веб-сајта њњњ.екотопланебањалука.цом”, кажу у овом предузећу и додају да је испорука топлотне енергије настављена и послије 15. априла, те трајала до 25. априла, а режим производње и испоруке од почетка пандемије до завршетка сезоне био је прилагођен околностима и потребама.

Они истичу да “Еко-топлане” иза себе имају још једну успјешну пословну годину, што потврђује позитиван финансијски резултат.

“Укупни приходи у прошлој години били су 20,7 милиона КМ, што је за три одсто више у односу на претходну годину. Захваљујући повећању ефикасности у производњи енергије, првенствено кроз смањење потрошње мазута, трошкови енергента били су око девет милиона КМ, што је за 13 одсто мање у односу на претходну годину”, кажу у “Еко-топланама”.

Наглашавају да је током сезоне 2019/2020. из биомасе произведено 99 одсто топлотне енергије, док је из мазута произведено свега један одсто.

“Енергент је и прошле године набављен властитим средствима без финансијске помоћи јавних институција, чиме је још једном потврђена економска самоодрживост 'Еко-топлана'“, кажу у овом бањалучком предузећу.

Истичу да су цијене гријања остале исте, упркос значајном повећању цијена електричне енергије, воде и неких других инпута.

Они су захвалили потрошачима на повјерењу, а то повјерење настојаће да оправдају и у сезонама које слиједе.

(Независне Новине)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана