“Еко топлане” озваничиле почетак сезоне гријања: Погони спремни да грију пуном паром

Јасмина Салопек
“Еко топлане” озваничиле почетак сезоне гријања: Погони спремни да грију пуном паром

Довољне количине дрвне сјечке за предстојећу гријну сезону су набављене, а обављена је неопходна реконструкција дистрибутивне мреже и погона који су спремни да пуним капацитетом испоручују топлотну енергију због чега грађани не би требало да страхују да ће зиму дочекати поред ледених радијатора.

Рекао је то јуче члан управног одбора “Еко топлане” Драгиша Зечевић поводом почетка гријне сезоне у граду на Врбасу, истичући да ће режим испоруке топлотне енергије бити прилагођаван спољашњим температурама.

Према његовим ријечима, током љета је много учињено како би унаприједили квалитет и ефикасност топлотне енергије.

- Сезона је почела 15. октобра, као што је регулисано општим условима пословања. Сви производни капацитети спремни су да раде у пуном јеку и грађани за неколико дана могу да очекују у потпуности топле радијаторе - објаснио је Зечевић.

Истакао је да су екипе “Еко топлане” радиле и на осавремењавању топлотних подстаница.

- То је једна потпуно нова димензија, нешто што до сада није рађено у Бањалуци. До сада су аутоматизоване 34 највеће подстанице на подручју града - истакао је Зечевић.

Додао је да ће у наредном периоду аутоматизација бити извршена и на преосталим топлотним подстаницама што ће у значајној мјери допринијети ефикаснијој и стабилнијој испоруци топлотне енергије.

Када је ријеч о евентуалном поскупљењу, Зечевић је истакао да ће оно зависити од цијена на тржишту те да је то питање у надлежности града.

Поводом почетка гријне сезоне градоначелник Драшко Станивуковић обишао је “Еко топлане” и констатовао да је све спремно за испоруку топлотне енергије грађанима.

- Тренутно је ускладиштено 40 тона дрвне сјечке, што је довољно за наредних неколико мјесеци, док је преостала количина уговорена са добављачима - рекао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, град је у протеклом периоду издвојио десет милиона за “Еко топлане”, од којих се пет односи на субвенције, док је исто толико издвојено за реконструкцију топловода.

Станивуковић је истакао да је важно што имамо сопствени енергент те у том погледу не зависимо од других земаља.

Подршка

Драшко Станивуковић је рекао да је више од милион марака уложено у мрежу која води у Нову варош, а исто толико новца уложено је за реконструкцију мреже која води према насељу Лазарево.

- Обновљена је и топловодна мрежа у Гајевој улици, која није мијењана од 1974. године, а за то је издвојено око 250.000 КМ - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана