"Еко топлане" Бањалука - четири године успјешног пословања: Град добио успјешно предузеће, корисници стабилније изворе топлотне енергије

ГС
"Еко топлане" Бањалука - четири године успјешног пословања: Град добио успјешно предузеће, корисници стабилније изворе топлотне енергије

Оснивањем "Еко топлана", Бањалука је у посљедње четири године уштедјела више од 40 милиона КМ, а њени становници добили су сигурније гријање.

Захваљујући овом предузећу, заустављени су вишегодишњи проблеми с којим се сусретала и локална и републичка власт, пошто је стара "Топлана", иако су суфинансирани њени трошкови, гомилала дугове, а притом је и снабдијевање мазутом често било отежано, због чега су испаштали и корисници.

Након маја 2017. године, када су "Еко топлане" основане, те у фебруару 2018. године почеле испоручивати топлотну енергију, гријање 20.000 корисника, које је раније било доведено у питање, постало је и стабилније и еколошки прихватљиво, а осим грађана, огромно растерећење су осјетиле и градска и републичка каса.

Да су "Еко топлане" успјешна пословна прича, доказује и то што су оне једно од ријетких предузећа у којима Влада Српске или јединица локалне самоуправе има значајно власничко учешће, а које биљежи позитивне финансијске резултате.

РЕЗУЛТАТИ

Наиме, у посљедње четири године, односно од почетка рада, ово предузеће сваке године остварује позитиван финансијски резултат. Показују то и званични финансијски извјештаји, али и извјештаји независних ревизора.

Према мишљењима ревизора, финансијски извјештаји за сваку пословну годину приказали су истинито и објективно, по свим материјално значајним питањима, финансијски положај "Еко топлана" на крају сваке пословне године, као и резултате њиховог пословања и новчане токове за сваку завршену пословну годину, у складу са Законом о рачуноводству и ревизији Републике Српске.

Све обављене ревизије биле су у складу са Међународним ревизијским стандардима, а ревизори су изразили увјерења да су ревизорски докази који су прикупљени, достатни и примјерени као основа за изражавање тих мишљења. Сви ревизорски извјештаји редовно су сваке године достављани и граду Бањалука као једном од оснивача "Еко топлана".

Извјештаји о пословању, финансијски извјештаји, као и извјештаји независних ревизора за сваку пословну годину, редовно је усвајала Скупштина Друштва.

Осим тога, Скупштина града Бањалука је, за сваку пословну годину, усвојила информацију о пословању, као и информацију о плану пословања, што је још један од доказа остварења позитивних пословних резултата и транспарентности пословања.

Извјештаји о пословању, као и планови пословања "Еко топлана" јавно су доступни на веб страници града Бањлука.

СТАБИЛНОСТ

"Еко топлане" Бањалука успјешно су завршиле и 2020. пословну годину. У тој години, упркос проблемима изазваним пандемијом вируса корона, "Еко топлане" су оствариле позитиван финансијски резултат, а остварена нето добит од 523.437 КМ.

И у условима пандемије обезбијеђена је пуна стабилност и ликвидност пословања, а укупне финансијске обавезе смањене су за више од 1,3 милиона КМ чиме је задуженост смањена за 45 одсто.

Укупни приходи остварени у 2020. години су 21.150.157 КМ и већи су за 2,3 одсто у односу на 2019. годину.

Негативан утицај пандемије на пословање и финансијски резутат је износио више од 1,2 милиона КМ, што значи да би без тога остварена нето добит била већа од 1,7 милиона КМ. У години прије, односно 2019. години, остварена нето добит била је 1.113.907 КМ, што показује тренд успјешног пословања.

ДИВИДЕНДА

У децембру прошле године по први пут, оснивачима је исплаћена дивиденда из добити у износу од 200.000 КМ, а ове године већ је донесена одлука о исплати дивиденде у износу од 400.000 КМ. Уједно, "Еко топлане" су једино предузеће у којем град Бањалука има власничко учешће, а које исплаћује добит.

Подсјећамо, предузеће "Еко топлане" основано је 30. маја 2017. године, а изградња новог објекта топлане започела је већ првог наредног радног дана - 1. јуна.

У складу са свим уговореним роковима, топлана на биомасу, односно дрвну сјечку, инсталисане снаге 49 МW, саграђена је у рекордном року од седам и по мјесеци.

"Еко топлане" почеле су са сукцесивним пуштањем у погон котлова у новембру 2017. године, а комунална дјелатност овом предузећу је, одлуком Скупштине града, повјерена 1. фебруара 2018. године. У том мјесецу су "Еко топлане" кренуле и са испоруком топлотне енергије по одлуци Скупштине града Бањалука.

"Еко топлане" су, подсјетимо, формиране након колапса система даљинског гријања у Бањалуци јер због нагомиланих губитака и обавеза наставак пословања старе "Топлане" није био могућ, а гријање 20.000 корисника било је озбиљно доведено у питање.

Бројке су јасне: укупне обавезе старе "Топлане" у 2017. години биле су веће од 95 милиона КМ што је представљало више од 60 одсто градског буџета.

РАСТЕРЕЋЕЊЕ

Оснивањем "Еко топлана", град Бањалука је у посљедње четири године, дакле, уштедио више од 40 милиона КМ јер су старој "Топлани" у претходном периоду сваке године обезбјеђиване субвенције, позајмице и гаранције како би се обезбиједио енергент и функционисање система даљинског гријања.

Само од 2008. до 2018. године, град Бањалука и Влада Српске су били принуђени да за потребе набавке енергента, кроз субвенције, позајмице и гаранције дају старој "Топлани" око 120 милиона КМ јер без те помоћи гријање у граду није било могуће.

Захваљујући формирању новог предузећа "Еко топлане", није више било потребе да Влада и град субвенционишу градску топлану.

"Еко топлане" су у власништву "ИЕЕ тецхнологy" са 51,03 одсто и града Бањалука са 48,97 одсто власничког учешћа. Само оснивање и изградњу нове топлане подржала је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), а пројекат је прошао све ревизије и под сталним је надзором ЕБРД-а.

ПРИЗНАЊЕ

Резултати који су постигнути су и крунисани. Наиме, град Бањалука освојио је бронзану медаљу ЕБРД-а за изградњу нове топлане на биомасу, као један од најбољих пројеката која је ова међународна финансијска институција финансирала током 2017. године.

Ово престижно признање за које су кандидовани бројни пројекти које је ЕБРД финансирала широм свијета, освојено је на 27. годишњем самиту ЕБРД-а, одржаног 9. и 10. маја 2018. године у Јордану. Признање је освојено у категорији пројеката који се односе на одрживу енергију.

Пројекат "Еко топлана" је и на међународном нивоу верификован као изузетно квалитетан, посебно ако се има у виду да је прошао и све провјере ЕБРД-а, али и да ЕБРД врши редовне мониторинге "Еко топлана" кроз Уговор о имплементацији пројекта и да до сада није било примједби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана