"Еко-бел" почео мониторинг присуства ларви: Запрашивање одраслих комараца наредне седмице

Милош Васиљевић
"Еко-бел" почео мониторинг присуства ларви: Запрашивање одраслих комараца наредне седмице

Кишовито вријеме у протеклом периоду погодовало је размножавању комараца, а како су саопштили из Одјељења за друштвене дјелатности, предузеће "Еко-бел" почело је крајем прошле седмице мониторинг присуства ларви комараца и ларвицидни третман.

Директор "Еко-бела" Владимир Шушњар потврдио је за "Глас Српске" да су прошле седмице завршили први дио ларвицидног третмана.

- Стање у Бањалуци је добро у односу на већину општина које су у приобаљу Саве. Нећемо дозволити експлозију и бројност која би могла да угрози здравље грађана. Средином идуће седмице идемо на третман одраслих форми којим би били обухваћени градско језгро и приградска насеља, са акцентом на плавна подручја. Бројност ће бити таква да има смисла да се одради комплетан третман - рекао је Шушњар.

Савјетовао је становницима у индивидуалним домаћинствима да редовно одржавају зелене површине како би бројност комараца и крпеља била сведена на минимум.

- Све беспотребне количине стајаће воде, која се налази од саксије за цвијеће до старих гума и буради од 200 литара за залијевање башти, стварају идеалне услове да се ларве комараца ту развијају - рекао је Шушњар.

Уз то, велики проблем представља и зарасла трава.

- Мора се синхронизовати кошење зелених површина којима газдује град. Имамо доста и привредних субјеката и јавних установа у којима су непокошене зелене површине. Град не газдује ни одржавањем површина око магистралних путева, тако да се све мора довести на ниво да могућност буде мања да се комарци и крпељи пренесу - рекао је Шушњар, а најбоља превентива је мрежа против комараца у просторијама, уз садњу медитеранских биљака као што су лаванда и рузмарин.

Акција обиласка сталних и привремених станишта ларви комараца на подручју града извршена је у три правца кретања, и то: Врбања, Ада, Дебељаци, Ребровац, Чесма, Мађир, Пријечани, Дервиши, Залужани, Куљани, Драгочај и Мотике, те у правцу Шарговац, Раковачке баре, Петрићевац - поток Подстранац.

Повећана бројност ларви комараца је констатована на већини локација, а разлог томе су непогодне временске прилике у претходном периоду.

Из Одјељења за друштвене дјелатности рекли су да ће, пратећи временску прогнозу и стање на терену, активности на сузбијању одраслих форми комараца на подручју града почети идуће седмице.

- Већина канала је напуњена водом, а како је температура нагло порасла, стекли су се повољни услови за развој комараца. Напомињемо да велику улогу у развоју ларви комараца имају предмети који задржавају воду као и непокошене површине - рекли су из овог одјељења.

Локације

Локације на којима је уочена највећа бројност ларви комараца су: Дебељаци (Тешана Подруговића, Арчибалда Рајса, Браће Кавић), Мађир (Здравка Дејановића), Пријечани (Хиландарска улица), Залужани (Благоја Паровића иза броја 56), поток Подстранац - колектор, Раковачке баре (Битољска улица), Мотике (Краља Александра - шљункара) и Шарговац (Мала улица).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана