Дворана трећи капитални пројекат

Александар Стојановић
Дворана трећи капитални пројекат

Бањљалука - Градска управа је јуче расписала међународни конкурс за израду идејног рјешења мултифункционалног конгресно-конференцијског центра, у настојању да добије најбоље идеје за изградњу једног од будућих симбола града на Врбасу.

Будућа дворана биће лоцирана на атрактивној локацији, уз тениске терене Тениског клуба “Младост” код парка “Младен Стојановић”, односно између Градског стадиона и тржног центра “Делта планет”.

Из Градске управе су истакли да очекују да ће конкурс изазвати знатну пажњу архитеката из цијелог свијета, као што је већ био случај са недавно завршеним међународним конкурсом за мост у Доцу.

Конкурс је отворен до 15. априла идуће године, а најбоље идејно рјешење биће награђено са 30.000 евра.

Градски архитекта Иван Рашковић прецизирао је да је будућа дворана замишљена као мултифункционални центар који треба да обједини више садржаја и коначно понуди дворану која би имала оптималне капацитете за одржавање великих конгреса и конференција.

- План је да у оквиру комплекса имамо конгресно-концертни центар са око 1.500 мјеста, малу концертну дворану до 200 мјеста, те позориште за око 700 посјетилаца. Планирани су и радни простор филхармоније, изложбени и административни дио, прес-центар, ресторани, кафеи, као и подземна гаража - рекао је Рашковић.

Он је истакао да су постојеће сале Банског двора, али и дворане “Борик” постале премалене или неадекватне за организовање овако озбиљних догађаја.

- Бански двор има најакустичнију дворану и прелијеп амбијент, али капацитет од 400 мјеста више није довољан за велике догађаје и концерте. Када су догађаји са више људи, они су организовани у дворани “Борик”, а она није предвиђена за те сврхе - казао је Рашковић и додао да ће будућа дворана бити од великог значаја за Бањалуку, која због своје географске позиције, али и других фактора израста у регионални центар.

Конкурси

Како би обезбиједио најбоља рјешења, град је ове године, поред овог, спровео још два међународна архитектонска конкурса, и то за будући мост у Доцу и изглед нове пјешачке зоне на потезу од старе аутобуске станице до зграде “Путева РС”.

- За мост у Доцу као најбоље рјешење изабран је рад бањалучких архитеката, а за изглед будуће централне градске зоне награду је подијелило више радова - казали су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана