Двије кориснице Геронтолошког центра промовисале збирке поезије: Стиховима помјериле границе могућег

Јелена Танацковић
Двије кориснице Геронтолошког центра промовисале збирке поезије: Стиховима помјериле границе могућег

БАЊАЛУКА - У бањалучком Геронтолошком центру јуче је обиљежен Међународни дан поезије промоцијом двије збирке стихова, чије су ауторке кориснице овог центра.

Пјесникиња Славица Пејаковић представила је збирку “Одлазе тихо”, а Фатима Халавач књигу “Трагови”. Обје ауторке су особе са потешкоћама у говору и кретању, а у збиркама су кроз стихове на папир пренијеле своје виђење свакодневног живота.

Радни терапеут Мирјана Јанковић казала је да су Славица и Фатима прошлу годину вриједно радиле.

- С обзиром на то да имају потешкоћа у говору и кретању све своје стихове, мисли, идеје и осјећања стављале су на папир и тако су настале ове двије збирке пјесама - рекла је Јанковићева.

Истакла је да су збирке доживјеле велики успјех.

- Вријеме проведено са овим људима доноси и нове лекције. Стварамо и стичемо знање од ових људи, јер су они пуни мудрости, идеја и креативности. Ми млађи који радимо овдје волимо да сарађујемо са њима и стварамо оваква дјела - нагласила је Јанковићева.

Директор Геронтолошког центра Винко Лолић казао је да је представљање ових збирки успорила епидемија корона вируса.

- Да би заборавили корону жељели смо да се вратимо у свакодневицу. Сматрамо да наши корисници заслужују много више од смјештаја, хране и терапије. Желимо да буду задовољни, креативни и да наставе живот који су раније живјели, а овдје да раде оно што они воле и да имају једно активно старење - рекао је Лолић.

Додао је да тренутно раде на монографији овог центра.

- У Геронтолошком центру, који датира из 1931. године, имамо правнике и књижевнике који су спремни да нам помогну на раду капиталног дјела. Највећи дио посла раде наши корисници. Такав приступ пружа квалитетан свакодневни живот, а ми желимо да унесемо иновације како би се наши корисници што боље осјећали, јер они то заслужују - казао је Лолић.

Сарадња

На дуплој промоцији стихове из збирки читали су корисници Геронтолошког центра. 

- Са њима су сарађивали радници Центра за социјални рад, психолог и радни терапеут, али и наш корисник Јован Кузмић, који је помогао да ове збирке угледају свјетлост дана - рекла је Мирјана Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана