Двије деценије чувају обичаје Поткозарја

Милош Васиљевић
Двије деценије чувају обичаје Поткозарја

БАЊАЛУКА - Љубав према фолклору и традицији спојила је чланове Културно-умјетничког друштва (КУД) “Пискавица” прије двије деценије у велику породицу, која и данас чува обичаје од заборава и преноси их млађим нараштајима. Овај велики јубилеј “Пискавица” ће прославити годишњим концертом у недјељу увече.

Секретар КУД-а Мирко Арамбашић казао је за “Глас Српске” да су културно-умјетничка друштва чувари традиције нашег народа.

- База нашег КУД-а је Козара и шири простор Бањалуке. На репертоару имамо народне игре из Српске, БиХ, али и региона - каже Арамбашић. Све је, прича, почело прије 20 година на школској слави у ОШ “Св. Ћирило и Методије” у Пискавици.

- Видио сам много талентоване дјеце и тад се родила идеја. Фолклор је био прилика за дјецу да се друже, па је у јесен 2002. све и почело - каже Арамбашић. Чланови КУД-а пробе имају у друштвеном дому.

- Зими је незгодно због гријања, али је љубав према фолклору јача од зиме. Велики је простор, стари друштвени дом није лако загријати, али успијевамо. Имамо око 150 чланова, а сви су из Пискавице и околних села - каже Арамбашић.

Како је рекао, труде се да што чешће обогате програм.

- Највише играмо “Плетено козарачко коло” које је на листи нематеријалне културне баштине, јединствено је и специфично. Изводи га изворна група. Циљ је да и на младе пренесемо те обичаје - рекао је Арамбашић.

Појаснио је да имају све селекције, од пионира до ветерана, уз народни оркестар са вокалним солистима те костимиране кореографије.

- Зановили смо народне ношње и поставили нову кореографију, игре из Лијевча поља - рекао је Арамбашић. Додао је да су наступали у 15 европских земаља, а стигли су и до Азије.

Арамбашић наглашава да су КУД-ови значајни како би били сачувани обичаји у модерним временима.

- Морамо очувати културни идентитет, да знамо ко смо и колико вриједимо. Сачували смо обичај прослављања крсне славе, сватовске обичаје, довођење и одвођење младе, вјеридбу, бабине итд. Све то приказујемо на сцени - рекао је Арамбашић.

Маја Гајић чланица је КУД-а “Пискавица” од оснивања, када је имала само осам година.

- Од активног играња опраштам се у недјељу, али ћу увијек бити ту за своју “Пискавицу”. Они су ми друга породица. У “Пискавици” сам провела 20 година. Заједно смо упознали нове културе и обичаје - рекла је Гајићева.

Фестивал

Мирко Арамбашић каже да је овај КУД познат по фестивалу “Козара етно”, који организује у сарадњи са Туристичком организацијом града.

- Организујемо и смотру “Своме граду” поводом Дана града, 22. априла - нагласио је Арамбашић те додао да у двије деценије, колико КУД “Пискавица” постоји, подршка Градске управе није изостала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана