Два точка све чешће мијењају аутомобиле

Јелена Танацковић
Два точка све чешће мијењају аутомобиле

БАЊАЛУКА - Град ће и ове године обиљежити Европску седмицу мобилности, придружујући се европским градовима који на овај начин указују на значај здраве животне средине и одрживог развоја.

Тема овогодишње манифестације, која се обиљежава од 16. до 22. септембра, јесте “Боља повезаност”.

Овогодишња кампања усмјерена је на подизање свијести о одрживом кретању, подстицање промјене понашања у корист активне мобилности, као и веће употребе јавног превоза и других чистих, интелигентних транспортних рјешења.

- Урбана мобилност једно је од стратешких опредјељења града и у том погледу очекује нас седмодневни програм у оквиру којег су предвиђене различите активности, бројне едукативне радионице, промоција бициклистичке и пјешачке инфраструктуре коју смо изградили у протеклом периоду. Свакако, 22. септембра биће приређена манифестација “Дан без аутомобила”, када ће бити организована и “Бициклијада” - најавила је савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало.

Како је казала, на радост све већег броја бициклиста, у граду су обиљежене бициклистичке стазе и прелази црвеном бојом, која је уочљивија и тачно означава површину којом бициклисти треба да се крећу.

Управо са циљем промовисања здравог живота и заштите животне средине кроз смањење употребе моторних возила, током прошле године град је активно радио на унапређењу пјешачке и бициклистичке инфраструктуре.

Како су нагласили, постављени су паркинзи за бицикле на више локација у граду, а спровођене су и различите активности са циљем популаризације употребе бицикла, као алтернативног превозног средства.

Драган Кабић из Центра за животну средину истакао је да ће током ове манифестације бити представљени резултати рада у претходној години.

- Један од циљева јесте и промоција трајних мјера које су урађене у једној локалној заједници - рекао је Кабић за “Глас Српске”.

Додао је да је у Бањалуци повећан број становника, који су аутомобиле и аутобусе замијенили превозом на два точка.

- Немамо податке колико је тачно бициклиста у Бањалуци. С обзиром на то да је Градска управа тренутно у процесу набавке бројача бицикала, у наредним мјесецима можемо очекивати прве показатеље стварног стања - казао је Кабић. 

“БЛ бајк”

Из Градске управе позвали су све суграђане да чешће користе бицикле јер на тај начин брину о здрављу и о животној средини. Подсјетили су да је грађанима доступан систем за аутоматско изнајмљивање бицикала “БЛ бајк”, чији се терминали налазе на пет локација у граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана