Два конзорцијума у трци за кредитирање града

Весна Поповић
Два конзорцијума у трци за кредитирање града

Бањалука - Понуде на међународном тендеру за рефинансирање дуга града од 73 милиона КМ доставило је 11 банака, удружених у два конзорцијума, а очекује се да до маја буде потписан уговор са оном групацијом чија понуда буде најповољнија.

Градоначелник Игор Радојичић изразио је задовољство због великог броја достављених понуда, те понуђених каматних стопа које су, како каже, знатно повољније у односу на актуелна задужења.

- Ово је вјероватно највећа финансијска операција ове врсте коју је икада извела нека општина или град у БиХ. Већ сада можемо констатовати да је, на наше велико задовољство, тендер успио. Судећи по достављеним понудама, успјећемо у првобитној намјери да градски дуг репрограмирамо на период од десет година, али и да остваримо одличне каматне стопе које су повољније и у односу на најоптимистичније прогнозе са почетка овог процеса - прокоментарисао је Радојичић.  

У Градској управи су рекли да су у петак представници града отворили понуде које су пристигле у оквиру тендера који је расписан 14. фебруара.

- Први конзорцијум предводи НЛБ банка и чине га НЛБ банка Бањалука, Рајфајзен банка Бањалука, Зират банка Сарајево, НЛБ банка Сарајево, Шпаркасе БиХ, НЛБ Скопље и Сбербанка Бањалука - казали су у Градској управи.

Навели су да је на челу другог конзорцијума Уникредит банка, а у њеном склопу налазе се Уникредит банка Бањалука, Уникредит банка Мостар, Нова банка Бањалука и Комерцијална банка Бањалука.

- Одлука о избору понуђача биће донесена у законом прописаним роковима. Град ће на овај начин остварити велике уштеде у овој и идућим годинама кроз отплату овог кредита - објаснили су у Градској управи и додали да се надају да ће тај посао бити завршен до маја, када очекују да ће бити и потписивање уговора.

Према незваничним информацијама, у једној понуди каматна стопа износи 3,6 одсто, а у другој 4,16, док је тендером било предвиђено да она не смије бити виша од 5,3 одсто.

Приједлог

На приједлог градоначелника Игора Радојичића Скупштина града је 27. децембра 2016. године донијела одлуку о рефинансирању градског дуга. Како је тада објашњено, захваљујући томе проценат задужености града би са садашњих 18,5 одсто требало да буде смањен на 11,25 одсто. Осим тога, биле би значајно умањене рате које град тренутно издваја на основу ранијих задужења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана