Душан Ћубић Нолетове подвиге уклесао у стихове

Вања Жарковић
Foto: Дражан Поздеровић

Чујте браћо ову пјесму моју  о Новаку, легенди, хероју,  о јунаку а срце му лавље,  окадило душе Светосавље.

Овим стиховима почиње поетизована биографија “Од сањара до владара”, испредана из пера пензионисаног просвјетара Душана Ћубића који је на величанствен начин описао подвиге Новака Ђоковића. Бајковиту причу, од самих почетака до звјезданих тренутака на тениским теренима широм свијета, Ћубић је стварао чак 15 година. 

Са више од 3.000 стихова, уткавши музику у слова, овај професор српског језика и књижевности је живописно представио савременог јунака који је са рекетом у руци освојио планету. Књигу је почео писати, како каже, кад је младост Бањалуке прослављала прву круну, освојену на опену у Мелбурну.

- Стихове је плела душа, а срце је ткало риме и у сваку уклесало шампиона свијета  име - у свом стилу објаснио је Ћубић како је настала књига.

Напомиње да ова биографија није само низ стихова који славе спортске успјехе већ и емотивно путовање кроз живот човјека који је упорношћу и талентом освојио срца широм свијета.

- Епским стиховима и акростихом описао сам Нолетов животни пут, који је неријетко био трновит, али увијек прожет неизмјерном вољом за успјехом. Књигу сам почео писати сада већ давне 2008. године, када је Ђоковић освојио први гренд слем. Осим невјероватних спортских успјеха, инспирисали су ме и његови људски квалитети, његов стил живота и хуманост, без којих не би био најбољи свих времена - казао је мајстор риме, чије су ријечи постале мост између књижевности и спорта, између прошлости и садашњости. 

Поносно говори да никада није пропустио ниједан меч, чак ни репризу. 

- Без обзира на ком континенту је играо и када, увијек сам са истом пажњом гледао мајсторије нашег Нолета. Дешавало се да устајем у четири ујутру и да навијам са истим жаром као да игра усред дана. Нисам пропуштао ни репризе, неке сам гледао по два, три пута - описао је своју страст према бијелом спорту.

Ништа мање љубави не поклања књижевности, а то најбоље знају његови ђаци. Трновит пут пратио је и овог просвјетног радника и текстописца који је у вихору рата морао да напусти своје огњиште у Гламочу. У граду на Врбасу се поново скућио, а радни вијек је провео у Основној школи “Десанка Максимовић”. Из ђачких клупа је извео бројне генерације, а једним од највећих успјеха сматра то што је ученицима открио чари књижевности, због чега су је многи од њих завољели.

- Ниједну пјесму нисам читао на часу, већ сам рецитовао и то је ђацима било изузетно занимљиво. Поносан сам на то што моји некадашњи ученици, сада одрасли људи, и данас могу да изрецитују пјесме које смо прије неколико деценија учили. Чак и они којима српски језик није био најомиљенији предмет знају бар једну или двије строфе - испричао је Ћубић.

Пут у стваралаштво одшкринула му је књига “Пробуђени бисери”, којом је читаоцима на сликовит начин открио љепоту изворне пјесме.

Управо љубав према књижевности помогла му је да олакша и најтеже животне недаће. Тако су настали и “Записи из рова”, јер је овај човјек пјесничке душе цијели отаџбински рат провео на првој борбеној линији. Књига “Лелек из Крајине” настала је када су падале обје Крајине. Ипак, круном свог стваралаштва сматра дјело “Од сањара до владара”. 

Да је ово уникатна књига, која се чита у даху и не оставља равнодушним, записао је и проф. др Драго Тешановић који нас је, нажалост, напустио лани. Он је у осврту навео да “Од сањара до владара” представља мало ремек-дјело које оживљава епске пјесме због којих је и Гете учио српски језик. А љепоте ових пјесама Ћубић ће наставити да открива љубитељима писане ријечи. 

- Писао сам и писаћу док у мени дамар бије, да опјевам овог јунака каквог Србин имао није - поручује за крај Душан Ћубић.

 

Нико нема што Србин имаде 

Орлови ће посжо да одраде

Винули се никог се не боје 

Америку и свет да освоје.

Кад освоје раде како ваља

 

Ђоковића крунишу за краља

Освојио Ноле сву планету

Краљ тениса, најбољи на свету 

Одсањана дечжја жеља свака

Владавина почела Новака, 

Изнад чека слова најмилија

Ћирилица златним сунцем сија

 

Шампиони падали од шале

Атомска је игра за анале,

Моћнима је показао шаке

Помео је Рафу, краља шљаке.

Из детињства остварене наде

Одзвањало светом Боже правде,

Ноле дошжо до првога броја

 

Србадија слави свог хероја.

Винуо се у вечне висине

Еј, Новаче дични српски сине,

Ти си први на енглеској трави, 

А Србин ће знати да прослави.

 

Највећа жеља

Једна од највећих жеља Душана Ћубића јесте да сазна да ли су његови стихови дирнули срце највећег спортисте данашњице.

- Годинама сам прижељкивао да моја књига заврши у Нолетовим рукама, па мојој срећи није било краја када сам је уручио његовом стрицу Горану Ђоковићу. Он ми је обећао да ће је предати Новаку - рекао је Ћубић који би био пресрећан када би сазнао како је тениски ас прихватио овај дубоки лични дар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана