"Дугиних" 45 везиља у Бањалуци везе пешкир за свјетски рекорд

ГС
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА- Хуманитарно удружење жена "Дуга" организује догађај "Пешкир у змијањском везу за свјетски рекорд" 20. маја ове године у "Стакленцу", гдје ће 45 везиља покушати да постигне свјетски рекорд извезеног традиционалног пешкира дужине 31 метар.

Слободанка Гашић, координаторка овог пројекта, потврдила је за "Независне новине" да Хуманитарно удружење жена "Дуга" улаже велике напоре у промоцију културне традиције и нематеријалног блага.

"Посебно мјесто у нашој традицији заузима змијањски вез, који је од 2014. године на УНЕСЦО-овој листи свјетске нематеријалне културне баштине човјечанства", истакла је она.

Она је додала да су, у жељи да ову технику веза представе младима и свима онима који су заинтересовани за овакав вид традиције, дошли на идеју да израде традиционални пешкир извезен у техници змијањског веза за свјетски рекорд 31 метар дужине, а поводом 31 године "Дугиног" постојања.

"Пешкир ће вести 45 везиља свих животних доби", рекла је Гашићева.

Чланице ХУЖ "Дуга" су, како каже, посебно поносне на њихове најмлађе учеснике, ученике Мале школе змијањског веза, који су узраста од осам до 15 година и који ће са старијим чланицама учествовати на овом пројекту.

"На пешкиру ће се наћи 155 узорака груписаних у три врсте мотива извезених за осам часова", објаснила је она.

Ово је, како каже, први подухват оваквих размјера не само код нас, него и у свијету, те све чланице Удружења са великим нестрпљењем чекају да га реализују, преноси Независне.

"Морам напоменути да је 'Пешкир у змијањском везу за свјетски рекорд' значајан не само за ХУЖ 'Дуга', него за град, али и за Републику Српску", истакла је она.

Према њеним ријечима, на овај начин Удружење скреће интересовање како домаћих, тако и регионалних медија на један оригиналан и упечатљив начин, управо онако како то доликује људима који живе на овим просторима и који су заслужили да их свјетска јавност на овакав начин упозна.

"Колики је значај оваквог пројекта, увидјели су и представници Градске управе, који су суфинансирали овај пројекат", истакла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана