Дуг за воду у Бањалуци достигао 5,9 милиона КМ

Јасмина Перишић
Дуг за воду у Бањалуци достигао 5,9 милиона КМ

Бањалука - Дуг домаћинстава и предузећа према "Водоводу" достигао је 5,9 милиона марака, а да је све више оних који због неплаћања воде бивају скинути са мреже, говори и податак да је у прошлој и првом дијелу ове године искључено 729 потрошача.

Портпарол "Водовода" Бранка Ристић каже да домаћинства дугују 2.860.058 КМ, а предузећа 3.058.155 КМ.

- С циљем побољшања наплате користимо сва дозвољена средства у складу са Законом о комуналним дјелатностима. Међутим, када се све те могућности исцрпе, а дуговање и даље остане неизмирено, прибјегавамо искључењима са водоводне мреже - рекла је Ристићева.

Додаје да када су у питању домаћинства, рјешавање проблема наплате није могуће везати само за висину дуговања, већ и за вишемјесечно неплаћање рачуна.

- Потрошач може бити искључен с мреже ако искоришћену комуналну услугу не плати два обрачунска периода узастопно. Већина дужника не плаћа воду због лошег материјалног стања, али има доста и оних неодговорних који имају могућности, а не плаћају своје обавезе - казала је Ристићева.

Додаје да највише дугују потрошачи у приградским насељима, те да због високог дуга већина потрошача прибјегава репрограму.

- Од почетка прошле године до 22. јула потписали смо репрограм са 1.658 домаћинстава на укупан дуг од 1,9 милиона марака - казала је Ристићева.

Предсједник Савјета Мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић каже да у овом приградском насељу око 350 домаћинстава није покривено водоводном мрежом.

- Ти људи морају "Водоводу" да плаћају цистерну која довезе 8.000 литара воде по цијени од 150 КМ. Та количина на водоводној мрежи кошта око осам марака, па ми је несхватљиво како људи који имају воду себи допусте дуговања - рекао је Маличевић.

Мјештанка Дебељака Мирјана Ш. каже да за три мјесеца потроши око 50 КМ воде и да све рачуне уредно плаћа.

- Имам свој сат и плаћам уредно све што потрошим. "Водовод" ми посебно шаље и рачун са јавне чесме, који расподијели на сва домаћинства у мом комшилуку. То не плаћам, јер по закону нисам дужна да плаћам нешто што је категорисано као јавна чесма и што никада нисам користила - казала је Мирјана.

Етажне заједнице

Када се ради о проблемима наплате дуга у заједницама етажних власника, у "Водоводу" кажу да се труде да сарађују са благајницима из сваке стамбене зграде.

- Када се деси да у зградама у којима стиже заједнички рачун за све станаре буде проблема са неплатишама, благајници нам јаве ко су ти станари, па ми с њима то рјешавамо на исти начин као и са осталим домаћинствима која су у дугу - казала је Ристићева.

Тужбе "Водовода" према неплатишама

(2015. и први дио 2016)

- 1.166 тужених домаћинстава због дуга од 480.024 КМ

- 84 тужена предузећа на износ од 189.175 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана