Дуг за воду шест милиона КМ

Данијела Стоканић
Дуг за воду шест милиона КМ

Бањалука - За испоручену воду потрошачи "Водоводу" дугују око шест милиона марака, а највећи дужници су домаћинстава и то скоро четири милиона марака.

Како су објаснили у комуналном предузећу "Водовод" скоро дупло мање за воду дугују потрошачи из категорије мала привреда, између осталог, угоститељски објекти, продавнице, салони, бутици, и то око 1,9 милиона марака. У циљу побољшања наплате ово предузеће током цијеле године неплатише искључује са мреже водоснабдијевања.

- У посљедња три мјесеца ове активности смо интензивирали. У том периоду смо потписали укупно 333 уговора о репрограму на износ од 424.283 марака. Од тога броја, са домаћинствима смо потписали 293 уговора на износ од 337.621 КМ - рекла је портпарол "Водовода" Бранка Ристић.

Додала је да је са потрошачима из категорије мала привреда за протекла три мјесеца склопљено 40 уговора за 86.662 КМ.

- Захваљујући овим активностима, у протекла три мјесеца повећан је број потрошача који долазе у "Водовод" како би измирили своја дуговања за воду - нагласила је Ристићева.

Према њеним ријечима, када се све могућности исцрпе, а дуг не плати, "Водовод" приступа искључивању потрошача с мреже водоснабдијевања.

- У протекла три мјесеца искључено је укупно 338 потрошача с дистрибутивне мреже, а било је и 18 прекршајних пријава - истакла је Ристићева.

У Комуналној полицији истичу да су на захтјев "Водовода" од почетка године код потрошача воде интервенисали 312 пута.

- Захтјеви су се најчешће односили на пријаву прекопа или онемогућавање раднику "Водовода" да приступи водомјеру. У том случају прекршајни налози се издају на име власника водомјера - рекли су у Комуналној полицији.

Додали су да су казне за непоступање по налогу комуналног полицајца од 100 до 10.000 марака.

Неријетко се дешава да поједини корисници "Водовода", након што радници овог предузећа приликом искључивања са мреже поставе пломбу или печат, то униште, а све како би избјегли плаћање и уједно имали воду.

Међутим, уколико се након искључења са мреже врши поновно укључење на нелегалан начин или скида печат или пломба, радници "Водовода" су дужни да обавијесте Министарство унутрашњих послова РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана