Дудуковић: Пословање “Водовода” и плате радника под знаком питања

Јана Кезић
Дудуковић: Пословање “Водовода” и плате радника под знаком питања

БАЊАЛУКА - Одборници Скупштине града сутра неће расправљати о корекцији цијена услуга “Водовода”, а директор овог предузећа Предраг Дудуковић каже да би због тога пословање, али и плате радника, могли бити угрожени.

Дудуковић је рекао за “Глас Српске” да је та тачка скинута са дневног реда без икаквог образложења.

- Нека покажу званичан документ гдје стоји да је од мог доласка на чело предузећа запослено 60 радника, како тврде у скупштинској већини, а ја ћу одмах поднијети оставку. У овом моменту заиста не видим рјешење, јер смо лани имали снажне ударе на буџет. Укинута је накнада за мјерно мјесто, а повећани су трошкови и наравно да ће доћи у проблем пословање “Водовода” па чак и плате радника и остало - рекао је Дудуковић.

Он сматра да политику не треба мијешати у пословање предузећа која се баве пружањем услуга снабдијевања водом.

- Њихов став је да је запослено 60 радника, а ако гледамо званичне податке Пореске управе РС, када је нова управа дошла, било је запослено 354 радника, а сада има 367 - рекао је Дудуковић. Објаснио је да је разлика 13 запослених, јер су запослени радници у сектору одржавања, водоинсталатери, помоћни радници и возачи камиона, све оно што је, како истиче, било дефицитарно.

- Када је дошла нова управа, у сектору одржавања је било запослено 20 људи мање у односу од прије десет година. У међувремену смо преузели одржавање сеоских водовода, гдје је удуплана дужина мреже - рекао је Дудуковић.

Образложио је зашто је у протеклом периоду било неопходно поскупљење, односно увођење фиксног дијела цијене воде.

- Корекција цијене воде, коју смо тражили, била би симболична, јер би за четворочлану породицу разлика у мјесечном рачуну износила 2,50 КМ - истакао је Дудуковић и додао да би од тога остварили приход од два милиона КМ годишње.

“Водовод” је упутио захтјев Скупштини града да размотри увођење фиксног дијела цијене воде, који би био замјена за накнаду за мјерно мјесто, коју је Уставни суд Републике Српске укинуо у фебруару прошле године. Колегијум Скупштине града прошле седмице одбацио је приједлог из “Водовода”. Шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић казао је тада да имају информацију да је “Водовод” запослио нових 60 радника те да су трошкови повећани за два милиона КМ у односу на период када је директор предузећа био Зоран Поповић.

- Сматрамо да су поскупљење воде тражили да би биле намирене плате радницима - рекао је тада Топић.

Геометар

Предраг Дудуковић каже да за десет година у “Водоводу” није био запослен ниједан нови грађевински инжењер, а да је нова управа запослила тројицу.

- Запослили смо и геометра, јер је био само један на читаво предузеће па су корисници чекали дуго на реализацију захтјева за прикључење - рекао је Дудуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана