Друга младост Тихомирa Црноматa на ролерима и скијама

Јасмина Перишић
Друга младост Тихомирa Црноматa на ролерима и скијама

Бањалука - Љети на ролерима, а зими на скијама Тихомир Црномат (71) пркоси законима природе и годинама. Када се поменутим занимацијама дода да активно игра фудбал, да редовно ујутро вјежба, да пређе километре бициклом онда је слика о спортском духу овог Бањалучанина комплетна.

Вјечити младић бањалучког скијања Црномат је права атракција на игралишту у кампусу Студентског центра "Никола Тесла" и на градским улицама, гдје редовно са малишанима из Школе спорта "Звјездица" вози ролере.

- Са најмлађима је најљепше. Уживамо док се возамо на ролерима у кампусу или улицама нашег лијепог града. Настојим да богато искуство стечено на скијању пренесем на вожњу на точкићима. Са дјецом је лијепо дружити се, јер је увијек раздрагана атмосфера пуна смијеха, шале, веселе дјечје граје - прича Црномат.

Својим младалачким духом утицао је и на бројне родитеље малишана да им се придруже па се неколико пута седмично окупљају и уживају у вожњи на модерним котураљкама.

- Живим по неким својим правилима здраве исхране и вјежбе. Захваљујући бројним активностима и спортском духу, не осјећам терет година. Напротив, проживљавам другу младост. Никада нисам пушио ни пио. Трудио сам се да у свему будем умјерен. Од малих ногу сам заволио спорт, а скијање посебно, у којем ћу остати док сам жив - испричао је Црномат.

Дошао је као дјечак и до данас остао вјеран Ски-клубу "Старчевица", гдје је данас инструктор скијања.

- Љубав према бијелом спорту пренио сам на сина Дејана, који је такође инструктор. Дипломирао је на Факултету за физичку културу управо на тему скијања - истиче Црномат.

Ријетки су они који су се бавили спортом и кретали у спортским круговима, а да нису чули за чика Тиху, како га одмила зову. Док смо разговарали у парку кампуса, Црномату су непрестано прилазили и поздрављали га студенти ДИФ-а, за које каже да су његови.

- Многе сам учио да скијају, да ролају или да играју фудбал. Са многима размјењујем искуства уз кафу, а разлика у годинама није баријера, јер је заједничка тема спорт - казао је Црномат.

Додаје да је дјецу потребно подстицати како би били што успјешнији у спорту који их занима.

- Зато гледам какво је социјално и породично стање дјеце коју тренирам те да ли то можда кочи њихов потенцијал. Волим дјецу, а и она мене. Људи мојих година се чуде што се млади сликају са мном, али мени је то сасвим природно - рекао је Црномат.

Сликар

Тихомир Црноматa је и аматерски сликар, који у свом опусу има неколико стотина цртежа у акварелу и пастелним бојама.

- Сликам портрете и мртву природу. Брат Бране Црномат је био надарен за сликање па сам у инат њему хтио и ја да се опробам и покажем свој таленат. Цртање је моја љубав из основне школе и увијек сам био најбољи из ликовног. Скоро свим члановима породице, као и бројним пријатељима, урадио сам портрете, а сликам и мртву природу - рекао је Црнадак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана