Дринић: Бити посланик, значи помагати народу

Г.С.
Дринић: Бити посланик, значи помагати народу

Тамари Грбић, самохраној мајци и њеном осмогодишњем сину Лазару из бањалучког насеља Потокл, након проблема које им је задало невријеме, народни посланик Небојша Дринић је прије два и по мјесеца нашао привремени смјештај у насељу Обилићево, а затим је финансијски о свом трошку испратио и изградњу потпорног зида куће.

 Радови су ових дана успјешно доведени до краја, иако је било и оних који су сумњали.

Због обилних падавина почетком јуна Тамара и Лазар морали су да напусте свој дом, угрожен клизиштем и, тада се чинило, неповратно изгубљен.
– Плашили смо се да спавамо у кући, а новца за санацију тако велике штета једноставно није било. Моја мјесечних примања су скромна и нередовна. Неки људи су тврдили и то да је санација штете на таквом терену немогућа мисија. Дословно смо били на улици – присјећа се Тамара.

Она је само још једна испрана бројка у статистици самохраних мајки. Незваничној статистици која не служи готово ничему.
Прича о наличју живота једнородитељских породица у нашем помјереном друштву више није никаква новост.

Шта јесте?
– Новост је кад ти неко помогне, а нити си ти очекивао, нити је он морао – каже Тамара.

Њен проблем ријешио је Небојша Дринић, народни посланик у Парламенту Републике Српске, након што је са делегацијом града Бањалука обишао становнике невременом погођеног насеља Поток. Прво је осигурао привремени смјештај за мајку и дијете, а затим је финансијски испратио и изградњу потпорног зида куће.

Радови су успјешно доведени до краја, иако је било и оних који су сумњали.

– Као народни посланик трудим се да будем уз свој народ, кад год је могуће. Сваки дан сам на терену, ослушкујем потребе људи. Ако ме питате за конкретан случај у насељу Поток… мислим да би сваки иоле нормалан човјек на мом мјесту поступио исто – каже Дринић, уз наглашену оцјену да проблем породица самохраних родитеља мора да буде системски ријешен. Са позиције народног посланика активно се бавио и новим Породичним законом, који на снагу ступа сутра, 1. септембра.

– Залагао сам се за већи износ алиментације. Такође, моја матична партија је давно, прва у парламентарну процедуру упутила иницијативу за оснивање Алиментационог фонда. То питање сматрам изузетно важним. Не треба заборавити да управо због финансијске зависности, жене неријетко остају поред насилника и постају жртве фемицида о којем се ових дана оправдано гласно говори. Насиље, посредно, трпе и дјеца – коментарише Дринић.
Да свако дијете има право на услове за нормалан живот, а да су родитељи и заједница дужни да му то обезбиједе, сагласна је Гордана рајић, Омбудсман за дјецу Републике Српске.

– Адекватан законски оквир и досљедна примјена важећих прописа су кључ. Однос према генерацијама које расту је огледало наше одговорности. У каквом амбијенту нам живе дјеца, такви смо заиста – закључује Омбудсман за дјецу Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана